Прослављени судија Мирослав Радоман за “Глас Српске”: Грујић заслужио нулу

Душан Репија
Прослављени судија Мирослав Радоман за “Глас Српске”: Грујић заслужио нулу

Бањалука - Прослављени арбитар и бивши предсједник Судијске комисије ФС Србије Мирослав Радоман оцијенио је са нулом суђење Данила Грујића у 159. “вјечитом” дербију.

Радоман је за “Глас Српске”, без длаке на језику, анализирао учинак судијске тројке која је и током утакмице добила много приговора, а посебно након њеног завршетка.

- Незадовољни су и једни и други, јер је Грујић почео да греши од прве минуте. Катастрофа. Не памтим гори дерби што се тиче моје струке, али није он крив, већ онај ко га је одабрао. Човек једноставно није дорастао да води ниједан дерби, а водио их је пет до сада. Његов ауторитет, кретање, познавање правила, на крају и личност, ништа није онако како би требало да буде - отворено је рекао Радоман.

Он сматра да је арбитар из Ниша од тренутка када је добио шансу у дербијима начинио низ грешака, а једна је кључна.

- Грујић тактизира од почетка, суди мало за једне, мало за друге, што на сваком мечу ствара додатну тензију. Видели сте само колико пута је дошло до груписања играча и могућих већих инцидената. Прошли пут су били незадовољни “црно-бели”, сада су незадовољнији “црвено-бели”, а имају и за шта - рекао је Радоман.

Потом је навео неколико конкретних грешака судијске тројке са суботње утакмице.

- Регуларан гол Бена не иде само на Грујићеву душу, јер је погрешио и помоћник. Имао је све услове да донесе исправну одлуку. Био је у линији и имао отворен поглед на Бена и Немању Р. Милетића који је бар за корак био ближи голу, али то није било довољно. Да је признат тај гол, утакмица би била потпуно другачија и из судијског угла. Овако, нервоза је бивала све већа, а судија низао грешке. Једноставно, није препознао ниједан елемент, није доносио добре дисциплинске мере за шта је заслужио нулу. Највише му замерам што није дао црвени картон Немањи Николићу за намерну употребу лакта, али то је само један детаљ. Понављам, он годинама прави грешке и за то бива награђен тако што поново добије поверење у дербијима - нагласио је Радоман.

Све гласније се говори о увођењу ВАР технологије.

- Ситуација код непостојећег офсајда била би једноставна за проценити чак и за судије који не виде најбоље - рекао је бивши интернационални арбитар.

Послије успјешне каријере Радоман је био на челу Судијске организације, али се на том мјесту кратко задржао.

- Нисам окаљао своје име док сам судио у много тежа времена. Сви знамо каквих личности је било у српском фудбалу крајем деведесетих година. Покушао сам да променим неке ствари, али ми то није дозвољено. Осим Милорада Мажића и још неколико момака, сви остали су под потпуном контролом. Изашао сам чист из тога, нисам желео да се прљам - закључио је Радоман.

Залагао се за Јовановића

Мирослав Радоман је и прије дербија указао да Данило Грујић није прави избор те нагласио да би шансу дао младом Срђану Јовановићу.

- Он је, уз наравно Мажића, наш најбољи судија, много цењенији у Европи од човека који је делегиран. Грујић је за шест година свега неколико пута судио европске мечеве, а Јовановић постао редован. Уместо да га гурамо у ватру као што смо то чинили са Мажићем, па сада видимо докле је догурао, ми му не дозвољавамо да у Србији додатно испече занат и стекне искуство и још бољу подлогу за Европу - рекао је Радоман.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана