Почело суђење навијачима Динама због величања усташтва

Танјуг
Почело суђење навијачима Динама због величања усташтва

Пред Покрајинским судом у Салцбургу почело је суђење против 14-орице навијача загребачког Динама због величања усташтва у Аустрији.

Мушкарци у старости између 23 и 37 година појавили су се у бијелим кошуљама или сакоима на оптуженичкој клупи, а државни тужилац Марку Нехер подигао је оптужницу у којој им пребацује да су прекршили закон о забрани величања нацизма.

Ово је прва оптужница у Аустрији, према Закону о забрани величања нацизма, због величања усташтва.

Припадници “Бед блу бојса”, који себе називају “Егзил бојси”, су 20. јуна 2015. године у Халајну, према оптужници, величали усташтво.

Тужилац Негер је казао да су на једној журци пјевали усташке пјесме, као окачили заставу тог режима, те и нацртали кукасти крст.

Он је подсјетио да је фашистичка усташка диктатура била терористички режим који је убијао Јевреје, комунисте, Роме и прије свега Србе.

Такође су оптужени, у раним јутарњим сатима у центру Салцбурга, направили више фотографија на којима стоје са десном испруженом руком.

Иначе поједини од њих живе у Аустрији, Њемачкој и Швајцарској и себе, према тужиоцу, описују као хрватске националисте.

“Они признају да су користили “ хрватски поздрав. То за трећа лица изгледа као да су користили хитлеровски поздрав. Да ли је хитлеровски или усташки, за мене је то правно исто”, подвукао је Нехер.

Он је подсјетио да се Параграфом 3г Закона о забрани величања нацизма наводи не само величање нацизма, већ и величање духа нацизма.

“Небитно у ком руху, са којом етикетом се покушава учинити добрим нацизам. Усташки режим није био независна држава, већ вазал нацистичке Њемачке”, нагласио је Нехер.

На другој страни адвокат дјела оптуженик Курт Јелинек истиче да је ова оптужница “пробни балон”.

“Министарство унутрашњих послова планира измјену закона о забрањеним симболима. Усташки симболи треба да уђу у нови закон. То за сада није случај”, подсетио је он.

Јелинек је са собом донио атест професора кривичног закона Хуберта Хинтерхофера у којем се наводи да усташки режим не потпада под забрану.

“То је било роштиљање, а не усташки скуп”, нагласио је Јелинек додајући да су оптужени ангажовани око цркве и социјалних организација и да нису екстремни хулигани.

И адвокат остатка оптужених Манфред Артхофер истакао је да се закон о забрани величања нацизма не смије проширити на хрватске симболе.

Тужилац је на то одговорио да је указивање на закон о забрани симбола “правна играрија”, те да планирана измјена закона предвиђа административну казну, због чега је Кривични закон изнад њега.

“Ако је правно неисправно онда су бранитељи имали могућност да уложе жалбу на оптужницу. Тога није било”, подсјетио је он.

Оптужени су, преко адвоката, поручили да се осјећају невинима, и најавили да неће давати исказе.

Њима, у случају пресуде пријети казна од годину до десет година затвора.

“Ово суђење могао би бити преседан “, увјерен је истраживач национализма Дарио Брентин.

Он је истакао да се тиме поистовећују усташки и нацистички режим у Њемачкој, те да пресуда може имати далекосежне посљедице.

Понајвише би ова пресуда могла “угрозити” учеснике комеморације у Блајбургу, гдје се сваке године могу видјети усташки симболи, а који су до сада остајали некажњени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана