“Орлови” ишчупали побједу у Литванији

B92
“Орлови” ишчупали побједу у Литванији

Фудбалери Србије побједили су Литванију у Виљнусу са 1:0 у првом мечу групе Ц на премијери УЕФА Лиге нација.

Гол за Србију постигао је Душан Тадић са бијеле тачке у 38. минуту након што је Климавичијус у казненом простору оборио Александра Митровића отпозади.

Главни утисак меча је добар напад и несигурна и неуиграна одбрана Србије која је нападачки просјечној екипи омогућила неколико сасвим добрих шанси за гол.

На велико изненађење, Литванци су једну од најбољих таквих прилика имали већ послије два минута игре на ЛФФ стадиону у Виљнусу.

Лопту је пред голом Дмитровића промашио Рукавина, одбила се од Живковића и између играча ју је покупио Новиковас. Срећом, дао је себи мало дужи фор што је било довољно да Дмитровић може да реагује и спречи рано вођство Литваније.

Србија је након тога до десетог минута успоставила контролу игре на терену и у наставку била много боља екипа. То је резултирало прво стативом Митровића у 12, а онда и стативом Родића у 20. минуту.

Митровић је добио одличну лопту у средини од Тадића и из окрета шутирао у оквир гола, док је Родић умало искористио лошу интервенцију одбране Литваније.

Србија тада није имала среће, али је један добар напад у 38. минуту био довољан за гол. Костић је пресјекао лопту на тридесетак метара од гола домаћина, повукао је лијево, она је дошла до Тадића, а Тадић ју је петом прослиједио у средину за Митровића.

Нападач Фулама се одлично заградио и изнудио пенал који је Тадић претворио у гол.

Литванија је до краја полувремена успјела да нападне неколико пута, Новиковас је једном опасно и шутирао, али је 13 удараца на гол и четири у оквир гола ипак показатељ ко је био бољи и заслужено водио на полувремену.

Услиједио је нешто спорији почетак другог полувремена прије него што је од 60. до 70. минута услиједила нападачка бура Србије. У том периоду је трећу стативу за Србију погодио и трећи играч Андрија Живковић.

Само минут након те шансе, Митровић је пао у казненом простору након што га је противнички играч повукао за руку.

Шкотски судија Боби Маден овог пута није показао на бијелу тачку, али је Митровић у 66. минуту послије центаршута Живковића скочио поред Жулпе али је Шеткуш одбранио.

Исто је урадио и који тренутак касније послије новог ударца Живковића и Србија је потпуно подредила ривала па је само срећа спасавала Литванце да разлика не буде већа.

Међутим, срећа је спасла и Србију у 75. минуту када је Новиковас истрчао контру по боку, спустио лопту у средину за Черниха који је био сам самцијат, али је срећом промашио гол из стопостотне прилике.

Четири минута касније Србија погађа и пречку. Коларов је утрчао по крилу, убацио ниско и оштро за Митровића који натеже из прве али погађа оквир гола.

Србија је у 82. минуту имала и други пенал. Оборен је Вељковић у казненом простору послије центаршута Коларова, Шкот није имао дилему, а одговорност је опет преузео Тадић.

Прочитао га је Шеткуш, па су “Орлови” тако послије четири погођена оквира гола својој статистици додали и промашен пенал.

Литванци су све те промашаје могли да казне у првом минуту надокнаде када се пред својим казненим простором оклизнуо Никола Миленковић. Грешку је умало казнио Сернас, коме је ситуацију један на један одбранио Дмитровић. Лопта се одбила и Сливки након тога, блокирао га је Лукић и Србија је успијела да сачува своју мрежу до краја меча.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана