Nikola Pilić, slavni teniski trener: Đoković, ako igra u šestoj brzini, najbolji je na svijetu

Milan Zubović
Nikola Pilić, slavni teniski trener: Đoković, ako igra u šestoj brzini, najbolji je na svijetu

Banjaluka - Poslije 60 godina proslavljeni teniski trener iz Hrvatske Nikola Pilić posjetio je Banjaluku.

Čovjek koji je imao najviše uticaja na razvoj najboljeg svjetskog tenisera Novaka Đokovića održao je nekoliko treninga u gradu na Vrbasu sa talentovanim momkom iz Prnjavora Draženom Petrovićem, koji je tek na početku svog sportskog puta. Kada je u pitanju Pilić, glavna tema razgovora uvijek je sve ono vezano za Đokovića, bilo da je riječ o igri bilo o pripremama za turnire.

- Kada je Novak u šestoj brzini, on je najbolji igrač na svijetu. Ne zato što je četiri i po godine bio kod mene, ne zato što je učio od mene. On je broj jedan na svijetu sa skoro 4.800 bodova ispred Rafaela Nadala. Svaka čast Nadalu, ali Novak je bolji na svim podlogama, osim možda na zemlji, gdje je sličan Špancu, iako pri tome ne želim da zaboravim njegovih 12 titula Rolan Garosa. Novak je broj jedan na svijetu i to je mjesto koje zaslužuje - istakao je Pilić. Iako Đoković (15) ima manje grend slem titula od Rodžera Federa (20), za iskusnog stručnjaka to nije mjerilo ko je bolji od njih dvojice, već jedan drugi parametar.

- Po mom mišljenju, to nije glavna tema. Meni je glavna tema da Novak bude najviše sedmica broj jedan i to je puno važnije nego da li će imati 18 ili 19 grend slemova te se nadam da će biti više od 300 sedmica na čelu ATP liste. Ima šanse da to ostvari ako bude želio da igra četiri-pet godina. Ako Federer može da igra sa 38 godina, može i Nole. Svaka čast Federeru i Nadalu, ali Novak bi to mogao da napravi. Ne znam da li ima želju da to napravi i želio bih, prije svega, da bude zdrav i nema problema sa povredama. Neću da budem subjektivan, ali Novak, ako igra u šestoj brzini, on je najbolji na svijetu. Federer je fantastičan igrač i neću da mu oduzimam nijedan milimetar iako je Novak moj favorit. Na koncu, Novak sa svim igračima na svijetu ima pozitivan skor i to je to. Ne interesuju me lijepe riječi, već brojevi, a oni kažu da je Novak sa svakim igračem, da li je to Nadal, Marej ili Federer, ima pozitivan skor, što pokazuje njegovu klasu - naglasio je Pilić. Poslije eliminacije u polufinalu Rolan Garosa od Dominika Tima, Novak neće igrati turnire na travi sve do Vimbldona, gdje brani titulu, koji počinje 1. jula.

- Žao mi je što ne igra nijedan turnir na travi prije Vimbldona, ali taj Rim i Pariz su mu oduzeli puno mentalne i fizičke snage da je rekao da je bolje da ne igra ništa i pripremi se za travu i odbrani ono što je prošle godine osvojio - izjavio je Pilić. U isto vrijeme kada je Đoković bio član Pilićeve teniske akademije u Njemačkoj, sa njim je trenirao  Ernests Gulbis. Iako je i Letonac bio talentovan kao i Srbin, karijere im se nisu razvijale na isti način, a Gulbisu su najviše zamjerali lagodniji život pošto su mu roditelji imućni. - Njegov razvoj nema ništa s imovinskim statusom. Živio je kod mame i kada mu je došao tata, umjesto da ga napravi tvrđim, on ga je naravio mekšim. Novak je genijalac, a Ernests je imao 15 drugih ideja svaki dan. Bio je talentovan, ali razlika svih tih rezultanti je ogromna. Novak je znao tačno šta želi i bio fantastično fokusiran na to šta želi da napravi. Kada je rekao da želi biti broj jedan, svi su se smijali osim mene. Nisam znao da će biti broj jedan, nisam znao ni da će biti broj tri, ali se nisam nasmijao jer sam vidio ogromnu bombu u prsima koja ga gura naprijed - zaključio je Pilić.

Da li će mladi Petrović krenuti Đokovićevim stopama, Pilić nije mogao da da odgovor.

- To bi trebalo da pitamo onog gore. On je mnogo talentovan, divan, kulturan i fin momak. E sad, ako u naredne dvije-tri godine bude nastavio ovako da radi, ima šanse da postane igrač, ali da će to postati, teško je reći. To nikada nisam htio da govorim, osim jedne gluposti vezane za Gulbisa kada je imao 16 i po godina, a ja rekao da će biti u prvih deset na svijetu. Postao je deseti na svijetu, ali tek deset godina kasnije nego što sam to rekao. Biću rezervisan, Dražen igra lijep tenis, tehnički dobar i sad mora fizički i mentalno da očvrsne da bi uspio u današnjoj konkurenciji. Kada sam 1973. godine igrao Rolan Garos i poplaćano 23 dana hotela i 28 odsto taksija sa svojom ženom, ostalo mi je 500 dolara u džepu. Danas pobjednik dobije oko 1,2 miliona evra. Konkurencija je velika jer su nagrade veće i uspjeti u današnje vrijeme je velika stvar - kazao je Pilić.

Nepremostiva prirodna sila

 

Pilić je mišljenja da prostor bivše SFRJ i dalje obiluje djecom talentovanom za sport.

- Vrlo smo talentovana zemlja kada je u pitanju lopta. Da li je to košarka, fudbal, tenis, vaterpolo... Pola vijeka se svađam sa ljudima šta je to talenat. Onaj pravi sam izvire i to je nešto što se ne može zaustaviti. Talenat je nepremostiva prirodna sila. Ako ovi momci imaju ovdje jednu bombu (pokazujući na grudi), ne u kilogramima nego u tonama, volju da budu najbolji te treniranjem, disciplinom i odricanjem dosta toga u životu, onda imaju šanse da postanu igrači - kazao je Pilić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana