Највећи македонски стадион од данас носи назив по Тоши Проеском

B92
Највећи македонски стадион од данас носи назив по Тоши Проеском

Скопље - Највећи македонски стадион “Филип Други” у Скопљу од данас се зове Национална арена “Тоше Проески”, одлучила је Влада Сјеверне Македоније.

Из Владе кажу да је име прерано преминулог популарног македонског пјевача одабрано јер је Тоше Проески “оставио трајан траг у македонској и регионалној савременој историји”.

“Јутрос смо на редовној, 129. сједници, донијели одлуку за преименовање стадиона Филип Други у Национална арена Тоше Проески, у част те личности која је оставила трајан биљег на македонску и регионалну савремену историју”, написао је портпарол Владе Сјеверне Македоније Миле Бошњаковски на Твитеру.

Одлука о преименовању стадиона је у складу са македонским обевезама из Преспанског договора о рјешавању спора са Грчком око имена.

Некадашњи Градски стадион је име Национална арена “Филип Други Македонски” добио 2009. у процесу такозване антиквизације који је спроводила влада Николе Груевског. Тодор Тоше Проески, познат као “балкански анђео”, “македонски славуј”, итд., је био један од најпопуларнијих македонских пјевача и једна од најомиљенијих личности на простору бивше Југославије. Многи сматрају да је својим осмејхом, појавом и пјесмом ујединио Балкан, а његов заштитни знак је био: “Ве сакам сите!” (“Све вас волим!”). Рођен је 25. јануара 1981. године у Прилепу, граду у јужној Македонији, а трагично је настрадао 16. октобра 2007. године у хрватском граду Нова Градишка. Пјевачево право име Тодор у преводу значи Божји дар.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана