Мирослав Мута Николић за “Глас Српске”: Звезда узима трофеј прије пете утакмице

Милан Зубовић
Мирослав Мута Николић за “Глас Српске”: Звезда узима трофеј прије пете утакмице

Београд - Пред прву утакмицу финалне серије АБА лиге између Црвене звезде и Будућности, која је на распореду вечерас од 19 часова, некадашњи тренер обје екипе Мирослав Мута Николић сматра да ниједна екипа није фаворит.

Биће то реприза финала од прошле године, када је Будућност славила са 3:1 и први пут у историји освојила АБА лигу. Кључна је била прва утакмица финалне серије, када су Подгоричани направили брејк, а Београђани исту шансу испустили у трећем мечу када је зицер промашио Матијас Лесор па је домаћин до титуле стигао у четвртом мечу. Све три меча ове сезоне Звезда је добила, тако да зна како доћи до тријумфа у “Морачи”.

- У финалу су две екипе за које се очекивало да ће стићи у саму завршницу, док ни остала два полуфиналиста нису била залутала. Фаворита нема, јер је ово финале и ова два тима највише су показала до сада. Када анализирамо оба тима, јасно је да је Будућност добила на искуству играјући Евролигу са много јачим екипама од себе иако је могла много више да направи. Консолидовали су тим довођењем Гоге Битадзеа који много значи у њиховој игри. На другој страни, Звезда има јаку екипу, мада је много боље играла на почетку сезоне него што је то случај сада. Стратос Перпероглу није у истој форми, али то не мора ништа да значи јер је довољно искусан да одигра најбоље када највише треба - изјавио је Николић за “Глас Српске”.

Предност домаћег терена имаће “црвено-бијели”, а серија ће бити играна на три добијена меча по систему 2-2-1, док су обје екипе финале избориле кроз мајсторице.

- Генерално гледајући, оба тима слабо играју, иако је Звезда последњу утакмицу одиграла врхунски па је сада у одређеној предности. Не верујем да ће бити играно свих пет мечева и прва два су најбитнија. Тешко је било кога победити два пута у само неколико дана и ако Звезда добије те утакмице, то је крај - истакао је Николић.

Помоћнику селектора Александра Ђорђевића смета и велики број странаца у српској кошарци, мада ни Подгоричани не заостају за њима.

- Пет или шест страних играча је превише јер домаћи не долазе до изражаја и једино могу да разумем од два до три странца у екипи којима покриваш дефицитарне позиције, а ово не. Странци не капирају наш дерби и шта то значи нама јер немају те емоције као ми - нагласио је Николић.

Сматра да тимови имају погрешне амбиције у европским такмичењима.

- Разумем да је улог велики јер доноси наступ у Еворлиги. Огромне паре су уложене у екипе, мада ме нервира њихов став да желе играти Евролигу. Ваљда би требало да желе нешто направити, а не само да буду обични учесници који ће изгубити доста утакмица. Учешће је добро прве сезоне, али већ друге мора бити неки циљ, да се напада неко место или пласман међу осам најбољих. Само учествовање није крајњи циљ - казао је Николић.

Плејмејкер Џо Регланд повриједио се у првој полуфиналној утакмици АБА лиге против Партизана и није га било у преостале двије и сигурно га неће бити на прве двије финалне.

- Осетиће се његов изостанак јер је баш добар играч, мада је и Филип Човић дао велики допринос победи. Могуће је да су га потценили, а он је добро одиграо, тако да очекујем да настави у истом ритму - рекао је Николић који сматра да Будућност неће имати проблема са умором иако је донедавно играла на два јака фронта.

Правду на првом мечу дијелиће судијска тројка Матеј Болтаузер, Сашо Пукл и Томислав Хордов.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана