Милан Томић, тренер кошаркаша Црвене звезде за “Глас Српске”: Екипа скројена према мојим жељама

Никола Лучић
Милан Томић, тренер кошаркаша Црвене звезде за “Глас Српске”: Екипа скројена према мојим жељама

Бањалука - Икона Олимпијакоса овог љета сјела је на клупу братског клуба из Београда са којим ће покушати да врати примат у АБА лиги те избори повратак у Евролигу.

Послије 27 година проведених у Грчкој Милан Томић, гдје је као играч оставио неизбрисив траг у црвено-бијелом дијелу Атине, вратио се у српску кошарку гдје је преузео Црвену звезду која је прошле сезоне прошла кроз турбулентан период. Како је истакао била је ово понуда коју није могао да одбије мада је до договора могло доћи доста раније.

- Дефинитивно је ово понуда коју нисам могао да одбијем мада сам и прошле године имао одређен разговор за долазак у Звезду, али стицајем околности није се десило. Ове године у разговору са Небојшом Човићем нисам могао да одбијем. Потписао сам за велики клуб у којем је милина радити, атмосфера је добра и све услове за рад имамо - изјавио је Томић за “Глас Српске”.

Иако је у два наврата био вршилац дужности тренера Олимпијакоса већину свог стажа на клупи провео је као помоћник Душану Ивковићу, Јанису Сферопулосу и Јоргосу Барцокасу који су оставили дубок траг у “црвено-бијелима” из Пиреја.

- Са свима је било великих успеха и тешко је некога посебно истаћи. Са Дудом смо освојили првенство после 15 година чему смо додали и Евролигу. Затим смо са Барцокасом одбранили европски трофеј, а са Сферопулосом дошли до две титуле у првенству. Када тако погледам не могу некога да издвојим, јер је са свима било лепих тренутака, мада је било и оних лоших. Од свакога сам доста научио, док верујем да сам и ја њима помогао - истакао је Томић.

Након његовог ангажмана услиједила је реконструкција тима са Малог Калемегдана па су дошли Били Берон, Џо Регланд, Стратос Перпероглу, Мајкл Оџо, Душан Ристић, Мохамед Фаје и повратник Маик Цирбес.

- Када је у питању играчки кадар управа је испоштовала све моје жеље. Ростер је комплетиран, имамо 15 играча и сви које сам желео у тиму су ту - рекао је Томић.

Није хтио много да обећава на почетку сезоне, јер је и за њега ово нови изазов пошто ће у 45. години први пут бити самосталан тренер.

- Сваку утакмицу гледамо посебно и у овом тренутку не могу рећи да идемо на титулу већ гледамо да идемо из меча у меч. У јуну ћемо видети колико смо добро радили. У овом тренутку потребно је доста рада, односно да се гради на терену, али и ван њега. То не значи да приступ Звезде није био добар, али ту сам да дам прилику младим играчима да постану вође те нове екипе - казао је Томић.

Претходних сезона када је тренер био Дејан Радоњић Звезда је била препознатљива по одбрани, а Томић:

- Још градимо нашу игру и не могу да кажем по чему ћемо бити препознатљиви. Да ли ће то бити напад или одбрана видећемо. Кошарка се игра на оба дела терена и сви тренери би били задовољни добрим нападом и одбраном, али је то немогуће. Од играча тражим да буду што успешнији на оба дела терена и не делим те ствари већ морамо да играмо брзу кошарку, а да би то успео мораш имати лопту у рукама. Навијачи ће то видети и надам се да ће поново бити наш шести играч - нагласио је Томић.

Занимљивости

> Рекордер по броју утакмица за Олимпијакос - 383 у првенству и 214 у Евролиги

> Рекордер по броју постигнутих поена за Олимпијакос у грчкој лиги (2.911)

> Други стријелац Олимпијакоса у Евролиги послије Василиса Спанулиса (1.482)

> Други асистент у историји Олимпијакоса у грчкој лиги и Евролиги поново послије Спанулиса са 801 односно 341 асистенцијом

>Први играч са највише украдених лопти у историји Олимпијакоса у грчкој лиги 287 и Евролиги 152

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана