Милан Јовановић, стријелац посљедњег побједничког гола за Србију на мундијалима за “Глас Српске”: Бићемо цареви ако прођемо групу

Душан Репија
Милан Јовановић, стријелац посљедњег побједничког гола за Србију на мундијалима за “Глас Српске”: Бићемо цареви ако прођемо групу

Скоро осам година прошло је од посљедње побједе репрезентације Србије на Свјетском првенству, али је бриљантан тријумф против Њемачке (1:0) остао у сјенци шокантног пораза од Аустралије (1:2), који је означио почетак распада генерације која је могла и морала даље од групне фазе Мундијала у Јужној Африци.

Стријелац гола против “панцера” био је Милан Јовановић, а његово чувено славље када је упао у канал између трибина и терена стадиона “Нелсон Мендела” у Порт Елизабету и ријечи упућене Милошу Красићу: “Куме, упао сам у канал, све ме живо боли”, памте се као посљедња велика побједа. Ко зна гдје би завршили момци Радомира Антића да су неколико дана послије тога имали мало више среће против “кенгура”. Овако, како рече наш саговорник, сви памте само Аустралију, а и они који се сјете Њемачке, неколико секунди послије тога скрену тему на пораз који је по много чему означио крај једне ере. То је ожиљак који носи Антићева генерација. Испоставиће се да честе промјене на клупи послије одласка “Мистера” нису донијеле ништа добро све док повјерење није добио Славољуб Муслин.

- Пре него што почнемо да причамо о шансама на предстојећем Мундијалу, још једном бих се осврнуо на сам одлазак, за који је најзаслужнији Муслин. Још једном му велико хвала, како њему, тако и његовом стручном штабу и момцима који су нас одвели међу 32 најбоље селекције света. То је успех који нико не може да им одузме и који је феноменалан, иако смо ми по природи нереални оптимисти и често желимо више него што објективно можемо - рекао је Јовановић.

ГЛАС: Да ли се Ви то већ унапријед предајете када причамо какав резултат у Русији би могао да се оцијени као успјех?

ЈОВАНОВИЋ: Апсолутно не. Само хоћу да кажем да је ово велики успех. Бићемо цареви уколико прођемо групу! То је моје мишљење, јер знам колико ће бити тешко доћи до другог круга. Мораћемо пролити много зноја и крви да бисмо изашли из групе која није нимало лака. Гледао сам Костарику против Северне Ирске, одиграли су одличан меч. Швајцарци су врло компактни и чврсти, а о Бразилцима не бих да трошим речи.

ГЛАС: Много тога ће зависити од меча са Костариком. Били сте у сличној ситуацији пред Мундијал у Јужној Африци када вас је изненадила Гана.

ЈОВАНОВИЋ: Сећам се као да је јуче било. Отишли смо пуни наде и вере да можемо много. Пресекла нас је та прва утакмица, они су дали гол из јединог шута, а ми много тога пропустили. Први меч увек је најтежи, а колико видим и Костариканци се надају да баш против нас могу до победе. Почетак великог такмичења није једноставан ни за најјаче селекције, јер и аутсајдери рачунају да на старту могу изненадити. А Костарика је све, само не аутсајдер.

ГЛАС: Мислите ли да је Младен Крстајић дорастао улози селектора, с обзиром на то да никада није радио тај посао?

ЈОВАНОВИЋ: Он је 40 година без прекида у фудбалу. То говори довољно. Да ће му бити тешко, сигурно хоће, али верујем у њега. Када је већ Муслин отишао, било је природно да га наследи неко од помоћника и мислим да је са те стране направљен добар избор.

ГЛАС: Да сте у његовој позицији, да ли бисте можда направили другачији избор?

ЈОВАНОВИЋ: Велики сам фан Мијата Гаћиновића, некако ме подсећа на мене. Дечко је са 23 године урадио много великих ствари и жао ми је што не иде. То не значи да је селектор направио грешку, јер заиста нијансе одлучују између наших офанзивних играча. Објаснио је свој поступак тактичким замислима и треба да му верујемо. Нисам од оних који таласају, поготово у оваквом тренутку. Најважније је да сви као један дамо подршку нашим момцима. Мијату је сигурно најтеже, али је он дечко за пример и сигурно ће му се негде вратити. Фудбал је постао машинерија која вам не даје много простора ни за радост ни туговање.

ГЛАС: Ко су кључни играчи Србије?

ЈОВАНОВИЋ: Имамо одличне момке у свим линијама тима. Митровић, Пријовић и Јовић су у великој форми, а иза њих и наши највећи адути. Надам се да се Матић успео освежити, јер је у Манчестеру био незамењив, а да је Тадић поправио форму. Коларов је уз Џеку био далеко најбољи играч Роме прошле сезоне, Љајић има фудбал у малом прсту, имамо много сличних момака и надам се да ће селектор извући максимум из свих њих.

ГЛАС: Колико може Сергеј Милинковић-Савић у ситуацији када се о њему свакодневно прича у суперлативима и лицитира милионима евра?

ЈОВАНОВИЋ: Он је по годинама млад играч, али је већ прошао много тога. Освојио је злато на Новом Зеланду, игра за Лацио на високом нивоу и сигурно је одрастао брже од вршњака. Међутим, глупо би било од њега очекивати да нам донесе титулу првака света. Потајно се надам, онако из прикрајка, да ће направити много. Најмање што нам треба је додатни притисак на играче, јер они сами од себе имају велика очекивања.

ГЛАС: Понашање Бранислава Ивановића послије одузимања траке је за примјер млађима. Сматрате ли да је оправдана одлука да он не буде предводник?

ЈОВАНОВИЋ: Човек који одигра више од 100 утакмица у националном дресу и био је пример на терену и ван њега то сигурно није заслужио. Мислим да је то више спортска одлука. А Бане је реаговао на најбољи могући начни, тако што није реаговао. Сигурно је повређен дубоко у себи, али се одлично носи са том одлуком и по томе се види да је велики играч и спортсмен. Још није рекао последњу реч на терену и очекујем да буде одличан у Русији.

Бразил и Шпанија

ГЛАС: Ко су, по Вама, фаворити за одлазак до самог краја?

ЈОВАНОВИЋ: Мислим да Бразил и Шпанија имају највише шанси. Осим Србије и Русије, навијаћу за Белгију, јер је то моја друга земља. Надам се да ће сав индивидуални квалитет преточити у прави резултат, али ми се не свиђа ситуација са отписаним Рађом Наинголаном. Дигли су се навијачи, писали петицију за његов позив, а таква атмосфера пред велико такмичење никад није добра.

Честито и поштено

ГЛАС: По завршетку играчке каријере постали сте агент, а овдашњим љубитељима фудбала познати сте као посредник у трансферу Бесима Шербечића из Радника у Розенборг. Кад можемо очекивати још сличних послова?

ЈОВАНОВИЋ: Бесимова каријера иде у правом смеру, што ме изузетно радује, јер сам у њему видео велики потенцијал. Али, мени тај посао није ни примарно ни секундарно занимање. Не желим да правим трансфер само да сам га направио. Хоћу да све буде честито и поштено и најбоље за момка чије интересе заступам.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана