Марко Јагодић Куриџа, кошаркаш Приморске и МВП Друге АБА лиге за “Глас Српске”: Нисмо очекивали да ћемо се прошетати лигом

Милан Зубовић
Марко Јагодић Куриџа, кошаркаш Приморске и МВП Друге АБА лиге за “Глас Српске”: Нисмо очекивали да ћемо се прошетати лигом

Копар - Посљедњих пет сезона једноставно не зна за неуспјех јер је у сваком клубу за који је играо стигао бар до једног трофеја, а сада је најавио повратак на велика врата у АБА лигу.

Марко Јагодић Куриџа са Приморском је стигао до трофеја Друге АБА лиге чиме је овај словеначки клуб изборио дебитантски наступ у вишем рангу регионалног такмичења. Статистика је била неумољива и најкориснији је играч цијеле сезоне док је уједно изабран и за МВП-ја финалне серије плеј-офа. Екипа из Копра на импресиван начин стигла је до титуле са смо два пораза у сезони што нико у табору екипе није очекивао. Да су били бољи од њих могу се похвалити Сутјеска и Динамик, а финалну серију плеј-офа против МЗТ-а добили су са 3:0.

- Када смо се окупили дали су нам јасне циљеве и једноставно главни циљ била је титула и пласман у АБА лигу. Сезону у Другој АБА лиги одрадили смо на одличан начин и освајањем Суперкупа Словеније добили смо самопоуздање и знали смо да можемо стићи до краја и узети пехар. Можда нисмо очекивали да ће то бити овако убедљиво јер два пораза нису реална, али смо заслужено стигли до трофеја - изјавио је Јагодић Куриџа.

Претходне двије сезоне провео је у белгијском Остендеу док су његов потез преласком у Примоску појединци окарактерисали као корак назад у каријери, али он је то сматрао новим изазовом.

- Имао сам могућност да останем у Белгији јер сам са управом клуба имао позитивну причу, али када ме Јурица Големац позвао учинило ми се да је прича са Приморском још позитивнија па смо се лако договорили око сарадње. Ипак, пре тога сам доста размишљао о наредном кораку, али се испоставило да сам донео праву одлуку, не кајем се и срећан сам због тога јер смо направили резултат и били смо под притиском да то оствари. Међутим, ако нема притиска нема ни занимљивости - рекао је Јагодић Куриџа.

Није имао неки посебан разлог када се одлучио да заигра за клуб из Словеније.

- Разлика је пре свега у језику и неком менталитету људи док је ту и чињеница да је Копер град на мору. Ипак, нису то ствари које су пресудиле јер се једноставно погодило. Звали су ме, свидело ми се, размислио сам и дошао - казао је Јагодић Куриџа.

У дресу Цибоне одиграо је три сезоне у АБА лиги тако да може поредити квалитет ова два јадранска такмичења.

- Друга је по нивоу дефинитивно испод Прве мада има екипа које су добро организоване и могу да играју и виши ранг попут Сплита, МЗТ-а, Спарса или чачанског Борца док с друге стране има и оних који су још увек не нивоу својих националних лига. Било је тешких терена где је требало много труда да се дође до победе - казао је Јагодић Куриџа.

Његов клуб основан је прије само три године, али се врло брзо пробио у врх словеначке кошарке те је до сада освојио два Купа те један Суперкуп.

- Нови смо клуб на сцени, а невјероватан успјех везан је за чињеницу да је све постављено како треба. Управа и сви људи око тим труде се да направе озбиљан клуб те да то заживи на прави начин. Ми играчи добили смо све услове за рад и размишљамо само о кошарци док је све на врхунском нивоу. Публика је ту уз нас, али и њој још треба времена да напредује и све то испрати на прави начин - додао је Јагодић Куриџа.

Са екипом је потписао уговор на једну плус једну сезону и за сада планира да остане.

- У плану нам је да освојимо првенство Словеније и све је подређено томе. Верујем да је управа екипе задовољна мојим партијама као што сам и ја њиховим односом према мени тако да не би требало да буде проблема око наставка сарадње мада никад никоме не могу 100 одсто обећати да ћу негде остати - рекао је Јагодић Куриџа.

Каријеру је започео у суботичком Спартаку, затим наставио у Новом Саду одакле је стигао у Борац Нектар. Послије сезоне у Бањалуци продужио је за Чапљину да би затим био члан Цибоне, Нимбурка, Остендеа и Приморске. Са Загрепчанима је освојио АБА лигу 2014. у Београду, првенство и Куп Хрватске 2013, првенство Чешке 2016, првенство и Куп Белгије 2017. и 2018. године.

- Када се погледа тај низ изгледа да ми иде од руке. Потрефило се у Цибони да дођемо до Јадранске лиге док и у осталим клубовима није било лако доћи до пехара. Истина, када сам бирао клубове за које ћу играти увијек сам гледао да то буде екипа која ће се борити за трофеј јер не желим да будем само ученик неког такмичења. Док будем играо биће тако, истина много теже, али док будем могао борићу се - истакао је Јагодић Куриџа.

Био је први играч по учинку, а иза себе је оставио доста имена познатих овдашњим љубитељима кошарке.

- МВП титуле дошла је успут (смијех). Тренер је доста веровао у мене и дао ми је велику слободу што ми је дало самопоуздање и знао сам да ће добро када ми је одредио улогу у тиму. Спојило се све, али то није толико битно већ је најважније да смо изборили наступ у АБА лиги - закључио је Јагодић Куриџа.

Србин у Цибони

Кошаркаш који игра на позицији крилног центра рођен је у Задру 15. маја 1987. године да би његова породица побјегла из Хрватске за вријеме злогласне “Олује” и настанила се у Пожеги. Када је из Чапљине стигао у Цибону постао је први Србин који је заиграо за “вукове” послије рата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана