Крајишки бедем најбољи у Европи

Душан Репија
Крајишки бедем најбољи у Европи

Београд - Црвена звезда је већ послије првих 90 минута надмашила очекивања у Лиги шампиона и избјегла добар дио неславних рекорда који се углавном везују за Динамо на основу партија Загрепчана у најјачем друштву претходних сезона.

Београђани нису постигли гол, али нису ни примили, па су освојеним бодом показали да неће бити лак залогај великанима иако су многи мислили другачије. Међутим, Владан Милојевић и његови пулени не размећу се великим изјавама, ћуте, раде и што би се рекло причају на терену. Јер терен је ипак позорница фудбалера. Раде то толико добро да су колико год је могуће отупили оштрицу страшног напада Наполитанаца, а иако заслуге иду свим играчима, ипак су дефанзивна линија и голман Милан Борјан изнијели највећи терет. Куриозитет је што посљедњи Звездин бедем углавом чине Крајишници. Борјан и Милош Дегенек су из Книна, Милан Родић Дрварчанин, а Срђан Бабић, који је меч одгледао са клупе, Бањалучанин. Одувијек су Крајишници били некако посебни, горди, снажни, спремни да се заузму за себе, али и друге. Осим надморске висине и поприлично сурове климе тим особинама научио их је тежак живот под османском влашћу преко посљедњих ратних дешавања, па отуда сигурно имају дозу више ината, ратоборности и осјећај да им је породица изнад свега. А Звезда јесте породица на челу са мудрим старјешином који у сваком тренутку доноси најбоље одлуке. Против Наполија није могло другачије ни да се одигра, индивидуални и тимски квалитет гостију налагао је дефанзивнији приступ и чување сопственог гола на све могуће начине.

- Било је веома тешко парирати брзим играчима Наполија, али бранили смо се добро и направили смо им неколико проблема кад смо спустили лопту на земљу. Осим погођене пречке нису имали неке опасне шансе. Нека и даље мисле како ћемо бити топовско месо, а нама прија када нас људи “канале”. Нисмо ми овдје да се сви за...бавају с нама и смију нам се - рекао је Дегенек.

Пожртвованост и ратнички став на крају су се вишеструко исплатили, јер поред сачуваног образа, Београђани су приходовали 900.000 евра на основу неријешеног резултата. Када је Милојевић бирао играче сигурно није узимао у обзир наведене особине Крајишника, али се њихово ангажовање случајно или не, испоставило као добитна формула. Звездин бедем је статистички један од најјачих у Европи, момци који га чине предвођени капитеном Вујадином Савићем дају све један за другог, а мрежу су сачували на чак 39 од 72 меча. Јасно је да ће врло тешко бити наставити овакав низ у Лиги шампиона јер за 13 дана слиједи меч у Паризу против ПСЖ-а. Међутим до уживања на “Парку принчева” је још много времена, јер је за недјељу заказан највећи меч српског фудбала у Хумској 1.

Мало примједби УЕФА

Атмосфера на “Рајку Митићу” била је одлична и што је најважније, није се десио ни најмањи инцидент, па УЕФА не би требало да има повода за ову истрагу. Ипак, директор стадиона Миодраг Ћоровић изјавио је да је УЕФА имала мало примједби и да ће недостаци бити отклоњени до сљедеће утакмице Лиге шампиона 6. новембра против Ливерпула.

Марин: Невероватно

Навијачи никада неће заборавити доживљаје са стадиона, а Марко Марин - навијаче.

- Не може се поредити са Дортмундом. Тамо има та једна трибина, стварно доста навијача. Али ово да цео стадион... Да кад треба да се чује химна Лиге шампиона ти не чујеш ништа... То је невероватно. Не може да се пореди. Феноменалан осећај. Стварно нешто посебно и никад ово нећу заборавити - рекао је Марин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана