Календар УЕФА више није савршен

Никола Лучић
Календар УЕФА више није савршен

Нион - Завршни турнир А дивизије Лиге нација, на којем ће од 5. до 9. јуна 2019. године поред домаћина Португалије играти Енглеска, Холандија и Швајцарска, једини је сигуран као такав када су његови учесници у питању, а све остало у вези са завршницом овог такмичења је максимално закомпликовано.

Само формирање Лиге нација, која је према мишљењу већине учесника занимљиво такмичење,  довело је до помјерања традиционалних квалификација и тако приближило фудбал конфузним системима попут оних у ватерполу или одбојци, гдје се неријетко и у току великих такмичења мијењају пропозиције. Оно што је извјесно јесте да је жријеб група за квалификације чија су правила годинама уназад добро позната, на распореду 2. децембра у Даблину, а утакмице ће бити игране од 1. марта до 19. новембра 2019. године. На Европско првенство пласираће се по двије екипе из сваке квалификационе групе, а преостала четири мјеста биће додијељена на основу плеј-офа Б, Ц и Д дивизија Лиге нација који је на програму тек крајем марта 2020. То значи да, уколико неки од побједника група у овим дивизијама буде обезбиједио пласман кроз квалификације, неће учествовати у мартовском плеј-офу, већ ће га замијенити прва најбоље рангирана селекција из те групе која није обезбиједила пласман кроз квалификације. Када се све узме у обзир, јасно је да тренутни изглед плеј-офа учесника Б, Ц и Д дивизије након завршетка квалификација може да изгледа потпуно другачије. По садашњем пласману у завршници Лиге Б су Украјина, Шведска, БиХ и Данска, док би Србија могла да игра против Шкотске, Финске и Норвешке. Најслабији ранг чине Грузија, Бјелорусија, Косово и Македонија.

Завршни турнир А дивизије, који је на програму у јеку квалификација, сигурно ће донијети једног учесника Европског првенства па се поставља питање какав мотив ће имати шампион првог издања новоформираног такмичења да настави квалификације. Међутим, стари систем је отишао у историју, а већ су познати термини одржавања сљедећег издања Лиге нација. Наредна надметања на програму су након Европског првенства, од 3. септембра до 17. новембра 2020. године, а жријеб за групну фазу биће обављен у јануару или фебруару исте године.

Жријеб за квалификације

Први шешир

Енглеска

Холандија

Португалија

Швајцарска

Белгија

Хрватска

Француска

Италија

Шпанија

Пољска

 

Други шешир

Њемачка

Исланд

БиХ

Украјина

Данска

Шведска

Русија

Аустрија

Велс

Чешка

 

Трећи шешир

Словачка

Турска

Република Ирска

Сјеверна Ирска

Шкотска

Норвешка

Србија

Финска

Бугарска

Израел

 

Четврти шешир

Мађарска

Румунија

Грчка

Албанија

Црна Гора

Кипар

Естонија

Словенија

Литванија

Грузија

 

Пети шешир

Македонија

Косово

Бјелорусија

Луксембург

Јерменија

Азербејџан

Казахстан

Молдавија

Гибралтар

Фарска острва

 

Шести шешир

Летонија

Лихтенштајн

Андора

Малта

Сан Марино

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана