Игор Додик, предсједник регионалне кошаркашке лиге: Олимпијакос добродошао у АБА

Душан Репија
Игор Додик, предсједник регионалне кошаркашке лиге: Олимпијакос добродошао у АБА

Бањалука - Челни људи грчког великана Олимпијакоса озбиљно размишљају да се од идуће сезоне прикључе АБА лиги, што су потврдили дописом руководству регионалног такмичења.

Потврдио је ово предсједник АБА лиге Игор Додик. Представници лиге разговарали су прошле седмице са генералним менаџером тима из Пиреја Кристосом Ставропулосом, а потом је на адресу лиге стигло и писмо намјере да Олимпијакос жели у АБА. Како сада ствари стоје, једино што би могло навести Грке да се предомисле је да тамошња лига одобри њихов захтјев за изузеће домаћих судија у мечу са Панатинаикосом. Могућност да се деси ипак је минимална јер су грчке судије најавиле бојкот уколико странци буду судили дерби, што би значило и потпуни колапс тамошњег првенства. Како Олимпијакос и Панатинаикос играју прекосутра, већ тада ће много ствари бити јасно.

- Разговарали смо са Ставропулосом, а потом добили потврду да они стварно желе да се придруже нашем такмичењу. Лично мислим да је то до добра ствар за кошарку у региону, јер је Олимпијакос тим који је годинама у врху или на самом врху европске кошарке. Наравно, потврду такве могућности морамо да тражимо од предсједништва и Скупштине АБА лиге - рекао је Додик за “Глас Српске”.

Овакав расплет захтијевао би и промјену аката и пропозиција, вјероватно и броја клубова у лиги (најреалније је повећање са 12 на 14), а једно од кључних питања је и проходност ка Евролиги. Шампион АБА има загарантовано мјесто у елити, а с обзиром на то да Олимпијакос има вишегодишњу лиценцу, регионална лига би профитирала, јер би практично имала два мјеста у Евролиги - Олимпијакос и најбољи клуб у конкуренцији осталих.

- Морали бисмо да промијенимо пропозиције и правила, али не би требало да идемо толико унапријед, јер прво морамо да сачекамо њихову званични захтјев. Уколико се то деси, а органи АБА лиге га потом прихвате, тек тада ћемо размишљати у којем правцу да дјелујемо. Мислим да би њихов улазак на Јадран имао позитиван ефекат у сваком смислу. Гледаоци би имали прилику да уживају у партијама великих звијезда, а отворило би нам се и ново тржиште, када је ријеч о маркетингу - нагласио је Додик.

Троструки освајач Евролиге био би пети тим ван земаља бивше Југославије који игра АБА, јер су претходних година наступали Макаби Тел Авив, чешки Нимбурк, Левски из Бугарске и мађарски Солнок.

 

Преседан

Често имамо прилику да чујемо или прочитамо пријетње о иступању, не само у Грчкој него и у овдашњим лигама и различитим спортовима, али се по правилу све заврши на томе. Међутим, нетрпељивост између два највећа грчка клуба, те Олимпијакоса и Кошаркашког савеза Грчке је очигледно достигла тачку усијања, па је очигледна спремност челника “црвено-бијелих” да једном пресјеку и донесу одлуку која на прву изгледа потпуно невјероватна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана