Горан Обрадовић, тренер Иване Шпановић за “Глас Српске”: Најтеже искована медаља до сада

Душан Репија
Горан Обрадовић, тренер Иване Шпановић за “Глас Српске”: Најтеже искована медаља до сада

Глазгов - Хероина српске атлетике Ивана Шпановић трећи пут у низу попела се на кров Европе када је ријеч о дворанским првенствима, а према ријечима њеног тренера Горана Обрадовића, било је то најкомплексније исковано одличје до сада.

Разлог је једноставан - Ивана је прије шест мјесеци повриједила Ахилову тетиву због које је одустала од наступа у финалу Европског првенства на отвореном. Упорна каква јесте, вратила се брже него што је уобичајено и дочекала дане славља.

- Дефинитивно је ово био најтежи пут. Такав тип повреде не само да оставља физички траг, већ и психолошки, јер се психа дуже враћа у нормалу него тело. Успели смо у изузетно кратком периоду да све посложимо, а резултат је њена 11. медаља од 2013. до данас - рекао је Обрадовић за “Глас Српске”.

Шампионски скок извела је у петој серији (6,99 метара), те за шест центиметара престигла најпријатније изненађење такмичења Бјелорускињу Настасију Миранчук Иванову.

- Онај ко се разуме у скокове видео је да је имала доста проблема. Требало јој је пет скокова да дође на своје. Знали смо да има дужину од седам метара, али је било мало теже реализовати такав скок. Веровао сам да ће јој главна ривалка бити Малаика Милхамбо, али је Белорускиња изненадила, а Немица подбацила - рекао је Обрадовић.

 Успјехом у Глазгову Шпановићева је изједначила рекорд легендарне Хајке Дрекслер која је такође три пута заредом покорила Европу.

- И то је доказ какав је континуитет ухватила. Да није било оног несрећног Лондона те повреде у Берлину прошлог лета, освојила би медаљу на сваком од 13 великих такмичења у низу, што је потврда доброг рада за све нас - нагласио је Обрадовић.

Пошто прави шампиони увијек гледају унапријед и постављају циљ, Ивана не крије да је крајње одредиште злато на Олимпијским играма у Токију, са међустаницом на Свјетском првенству у Дохи почетком октобра.

- Све стаје у идућих годину и по. Недостају нам та два злата и све ћемо подредити њима. Специфично је што је Светско првенство померено скоро три месеца касније због временских услова у Катару, па морамо да будемо врло опрезни са начином припреме. Нисмо се до сада сусретали са тако разводњеном сезоном, али како је нама тако и је осталима. Само је битно да Ивана буде здрава, а за остало ћемо ми да се побринемо - рекао је Обрадовић.

Честитке из Српске

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, предсједавајући предсједништва Бих Милорад Додик те предсједник Владе РС Радован Вишковић и министарка породице, омладине и спорта Соња Давидовић упутили су честитке Ивани Шпановић на трећем европском дворанском злату у низу.

 

Јованчевић

Српска атлетика у Глазгову је постала богатија и за бронзу Страхиње Јованчевића у скоку удаљ, коју је мало ко очекивао.

- Дечко је направио једно од највећих изненађења на првенству. Знали смо да може много, али нико није очекивао медаљу. Изузетно се поштујемо и помажемо једни другима, радимо све у интересу спортиста и верујем да ће системски рад који је заживео у Србији исковати још много медаља - рекао је Обрадовић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана