Đoković je šesti put “ITF svjetski šampion” u tenisu

B92
Đoković je šesti put “ITF svjetski šampion” u tenisu

Novak Đoković izabran je za najboljeg tenisera u 2018. godini u izboru Međunarodne teniske federacije (ITF).

Nagradu “ITF svetski šampion” Novak je dobio šesti put, ovaj put u 2018. godini u kojoj je najbolji srpski teniser imao izuzetan povratak u top formu i u kojoj je osvojio dvije Grend slem titule.

Novak sada ima još jednu nagradu ITF svjetskog prvaka u svojoj kolekciji trofeja, po čemu se izjednačio sa Pitom Samprasom.

“Veoma sam počastvovan što se ponovo proglašen za ITF svetskog šampiona”, rekao je Đoković, koji je pet godina zaredom dobijao ovu nagradu, počevši od 2011. godine.

“Posebno sam ponosan na ovaj uspeh posle svega što sam prošao fizički ove godine, ali deo mene uvek je verovao da mogu da se vratim na vrh. Veoma sam zadovoljan što sam se pridružio Pitu Samprasu, osvojivši svoju šestu nagradu”.

Tokom 2018. Đoković je trijumfovao na Vimbldonu i US openu čime je došao do 13. i 14. Grend slem titule u karijeri. Samo Federer sa 20 i Nadal sa 17 Grend slem titula mogu se pohvaliti sa više naslova u muškom singlu od Đokovića, a s obzirom na to kakva je Novakova trenutna forma, nije nerazumno očekivati da in nadmaši.

Prema Đokovićevom sopstvenom priznanju, završetak godine na poziciji svjetskog “broja 1” je nevjerovatan, fantastičan, posebno jer je bio podvrgnut operaciji hronično bolnog desnog lakta odmah nakon Australijan opena, koji je bio njegov prvi turnir nakon šest mjeseci pauze. Đoković je u Melburnu u četvrtom kolu izgubio od tada 21-godišnjeg Hjeona Čunga iz Južne Koreje.

Nakon operacije ponovno počinje saradnju sa trenerom Marjanom Vajdom i u nastavku sezone bilježi rekord od 43 pobede i samo pet poraza, uključujući 31 pobjedu i 2 poraza od starta Vimbldona.

Trijumf na Vimbldonu je bio prvi Grend slem trijumf za Novaka još od pobjede na Britancem Endijem Marijem na Rolan Garosu u finalu 2016, i prvo Grend slem finale od finala US opena 2016. Kao svjetski broj 21 na Vimbldonu 2018, Đoković je postao najniže rangirani Grend slem pobjednik još od Gastona Gaudija, koji je bio rangiran kao svjetski “broj 44”, u Parizu 2004, kada je ovaj Argentinac osvojio Rolan Garos. Novak je takođe prvi teniser rangiran izvan Top 20 koji je završio istu sezonu kao svjetski broj 1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana