Ђоковић је шести пут “ИТФ свjетски шампион” у тенису

Б92
Ђоковић је шести пут “ИТФ свjетски шампион” у тенису

Новак Ђоковић изабран је за најбољег тенисера у 2018. години у избору Међународне тениске федерације (ИТФ).

Награду “ИТФ светски шампион” Новак је добио шести пут, овај пут у 2018. години у којој је најбољи српски тенисер имао изузетан повратак у топ форму и у којој је освојио двије Гренд слем титуле.

Новак сада има још једну награду ИТФ свјетског првака у својој колекцији трофеја, по чему се изједначио са Питом Сампрасом.

“Веома сам почаствован што се поново проглашен за ИТФ светског шампиона”, рекао је Ђоковић, који је пет година заредом добијао ову награду, почевши од 2011. године.

“Посебно сам поносан на овај успех после свега што сам прошао физички ове године, али део мене увек је веровао да могу да се вратим на врх. Веома сам задовољан што сам се придружио Питу Сампрасу, освојивши своју шесту награду”.

Током 2018. Ђоковић је тријумфовао на Вимблдону и УС опену чиме је дошао до 13. и 14. Гренд слем титуле у каријери. Само Федерер са 20 и Надал са 17 Гренд слем титула могу се похвалити са више наслова у мушком синглу од Ђоковића, а с обзиром на то каква је Новакова тренутна форма, није неразумно очекивати да ин надмаши.

Према Ђоковићевом сопственом признању, завршетак године на позицији свјетског “броја 1” је невјероватан, фантастичан, посебно јер је био подвргнут операцији хронично болног десног лакта одмах након Аустралијан опена, који је био његов први турнир након шест мјесеци паузе. Ђоковић је у Мелбурну у четвртом колу изгубио од тада 21-годишњег Хјеона Чунга из Јужне Кореје.

Након операције поновно почиње сарадњу са тренером Марјаном Вајдом и у наставку сезоне биљежи рекорд од 43 победе и само пет пораза, укључујући 31 побједу и 2 пораза од старта Вимблдона.

Тријумф на Вимблдону је био први Гренд слем тријумф за Новака још од побједе на Британцем Ендијем Маријем на Ролан Гаросу у финалу 2016, и прво Гренд слем финале од финала УС опена 2016. Као свјетски број 21 на Вимблдону 2018, Ђоковић је постао најниже рангирани Гренд слем побједник још од Гастона Гаудија, који је био рангиран као свјетски “број 44”, у Паризу 2004, када је овај Аргентинац освојио Ролан Гарос. Новак је такође први тенисер рангиран изван Топ 20 који је завршио исту сезону као свјетски број 1.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана