Ђоковић до августа сигуран на челу

Глас Српске
Ђоковић до августа сигуран на челу

Лондон - Српски тенисер Новак Ђоковић задржао је водећу позицију на најновијој АТП листи и започео 255. седмицу као најбољи на свијету.

Упркос поразу у полуфиналу Ролан Гароса, Ђоковић (12.715) је повећао разлику у односу на другопласираног Шпанца Рафаела Надала (7.945), који је у Паризу освојио 12. титулу. Трећу позицију држи швајцарски тенисер Роџер Федерер (6.670). Новак није ушао у пето финале Отвореног првенства Француске, мада је свом бодовном салду додао 360 бодова и математички обезбиједио останак на првом мјесту АТП листе до почетка августа, када ће почети да брани велики број бодова јер је крајем прошле године освојио мастерс у Синсинатију, УС опен и турнир у Шангају.

Пред најбољим тенисером свијета је троседмична пауза пошто би на терене требало да се врати на Вимблдону, који почиње 1. јула, гдје на енглеској трави брани титулу. Увијек постоји могућност да се Ђоковић одлучи за неки од турнира на травнатој подлози који би му послужио као увертира за трећи гренд слем сезоне, али у његовом званичном распореду нема ниједан турнир до Вимблдона. Управо на трави прошле године кренуо је нови Новаков повратак у врх свјетског тениса, који је кулминирао првим мјестом на АТП листи 5. новембра. Ноле је играо турнир у Квинсу, гдје га је у финалу побиједио Марин Чилић, али је тада Србин показао мотив и жељу за новим побједама, па је одмах послије тога стигао до четвртог трофеја на најпрестижнијем свјетском турниру.

Побједа у финалу над Кевином Андерсоном значила је скок са 21. на десето мјесто АТП листе.

До почетка Вимблдона биће одиграно шест турнира на травнатој подлози. Први на распореду су турнири у Штутгарту и Хертогенбошу из серије 250, који се завршавају у недјељу. Идућег понедјељка крећу турнири у енглеском Квинсу и њемачком Халеу, који су из серије 500, док ће 23. тенисери играти у турској Анталији (250), а дан касније кренути са такмичењем у енглеском Истборну. Пошто неће играти у Квинсу, остаће без 300 бодова.

Напредак српских тенисера

Велики напредак остварили су и остали српски тенисери. Ласло Ђере је послије наступа у трећем колу Ролан Гароса остварио најбољи пласман у каријери, напредовао је за пет позиција и сада је 27. тенисер свијета. Треће коло Душану Лајовићу донијело је 31. мјесто, док је Филип Крајиновић напредовао за седам мјеста и сада је 53. у пласману. У Топ 100 још је и Миомир Кецмановић, који држи 83. мјесто, а у првом колу Штутгарта био је бољи од Филипа Колшрајбера са 4:6, 7:5, 6:3.

ТОП 5

1. Новак Ђоковић (Србија) 12.715

2. Рафаел Надал (Шпанија) 7.945

3. Роџер Федерер (Швајцарска) 6.670

4. Доминик Тим (Аустрија) 4.685

5. Александер Зверев (Њемачка) 4.360

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана