Darko Ljubojević, bivši fudbaler Crvene zvezde: Huk sa tribina ledi krv u žilama rivala

Darko Pašagić
Darko Ljubojević, bivši fudbaler Crvene zvezde: Huk sa tribina ledi krv u žilama rivala

Banjaluka - Nekadašnji fudbaler Crvene zvezde Darko Ljubojević oduševljen je izdanjem “crveno-bijelih” u meču sa Liverpulom, kao i atmosferom koja je vladala na “Marakani”.

Iako nije bio u prilici da uživo posmatra ovaj susret, kaže da je putem malog ekrana veoma emotivno preživljavao svaku akciju Beograđana i da ga je sve to posjetilo na vremena kada je u posljednjoj decenije prošlog vijeka nosio dres najvećeg srpskog kluba.

- Čini mi se da je sve ostalo isto baš kao i kada sam igrao za “crveno-bijele”. Huk sa tribina od kojeg se protivniku ledi krv u žilama, neizmjerna ljubav navijača “crveno-plavih” prema klubu praćena sjajnom koreografijom pred početak utakmice, želja igrača da dođu do pobjede. Jedina razlika je što je u vrijeme kada sam igrao za Beograđene stadion mogao da primi daleko veći broj gledalaca, jer nije bilo stolica. Navijači su bili za čistu desetku i pokazali su da se Zvezda voli zauvijek - naglasio je Ljubojević, koji je dres Beograđana nosio u dva navrata, od 1995. do 1997. i od 1998. do 1999. godine.

Iako je Crvena zvezda u ovom susretu bila totalni autsajder, pokazala je da i David može da sruši Golijata.

- Klub sa “Marakane” je fantastičnom igrom i sjajnom borbenošću pokazao da je uvijek bio veliki i da će tako i ostati. Malo je klubova na svijetu čiji igrači, ali i navijači, ispoljavaju takvu strast, a sve im je to u meču sa Liverpulom višestruko vraćeno - naglasio je Ljubojević.

U dresu Zvezde igrao je protiv Barselone i uspio da ostane neporažen (1:1), ali sa mađarskim Zalaegeršegom pamti jednu od najvećih pobjeda u karijeri. Njegov klub je 2002. godine srušio Mančester junajted.

- U postavi koju je tada sa klupe predvodio slavni Aleks Ferguson igrali su Dejvid Bekam, Pol Skols, Rajan Gigs..., a naša ekipa je bila totalni autsajder, baš kao što je bila i Zvezda pred ovaj meč. Uspjeli smo da pobijedimo sa 1:0, u revanšu je bilo 0:5, ali je taj naš trijumf tada odjeknuo na sva zvona, baš kao što i je i ova pobjeda Beograđana, uz jednu bitnu razliku. Mančester je dominirao u većem dijelu meča protiv nas, a sada je Zvezda bila ta koja je vodila glavnu riječ - rekao je Ljubojević.

Za razliku od duela u Liverpulu po njegovom mišljenju Crvena zvezda je odigrala potpuno drugačije.

- Samo prvih 20 minuta ličilo je na taj susret, jer je i na gostovanju tada Zvezda krenula visoko sa presingom, ali je poslije primljenog gola pala. Sada je bila drugačija priča. Ponovo su zaigrali visoki presing, ne dozvoljavajući da kvaliteti igrača Liverpula pojedinačno dođu do izražaja. Sjajne partije pružili su Nenad Krstičić i Dušan Jovančić, ali i svi koji su bili na terenu zaslužuju najviše ocjene - rekao je Ljubojević.

Složio se sa konstatacijom da je grupa u kojoj se nalaze ove dvije ekipe najteža od svih osam.

- Liverpul je vicešampion Evrope, PSŽ želi konačno da stigne do krune, Napoli je godinama konstantan i tu je pored njih Crvena zvezda, koja je nekada bila vladar Starog kontinenta. U takvoj grupi osvojiti četiri boda za šampiona Srbije je svojevrstan podvig. Naravno, poslije ove pobjede ambicije su porasle, ali je nerealno očekivati da Zvezda uspije da bude među prva dva ili čak treća i tako nastavi takmičenje u Evropi. Mada poslije ove utakmice ništa nije nemoguće - dodao je Ljubojević.

Milojević nadmudrio Klopa

Siguran je da igrači Liverpula i pored visoke pobjede u prvom meču od 4:0 nisu potcijenili rivala.

- Sve su to vrhunski profesionalci, koji uvijek na terenu pružaju maksimum, tako da sam siguran da nisu ušli u meč misleći “lako ćemo”. Jednostavno smatram da je Vladan Milojević u ovom susretu uspio da nadmudri Jirgena Klopa, ali da su igrači Zvezde nošeni sjajnom podrškom sa tribina pružili i više od stvarnih mogućnosti - nastavio je Ljubojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana