Александар Кнежевић, легендарни рукометаш за “Глас Српске”: Србија може да избори пласман у други круг

Синиша Котараш
Александар Кнежевић, легендарни рукометаш за “Глас Српске”: Србија може да избори пласман у други круг

Гепинген - Некадашње десно крило бањалучког Борца и репрезентације Југославије Александар Кнежевић убијеђен је да селекција Србије може да се пласира у други круг такмичења на Свјетском првенству, које се тренутно одржава у Њемачкој и Данској.

Према његовом мишљењу, “орлови” су способни да савладају Бразил и Кореју те заузму треће мјесто у групи А.

- Мислим да можемо у други круг, вјерујем у такав расплет, а предстојеће утакмице ће дати одговор. Међутим, ако се то и не деси, неуспјех не треба схватити као смак свијета. Треба им дати подршку, а резултати ће доћи - тврди Кнежевић за “Глас Српске”.

Сјајни љевак већ двадесет година је становник Гепингена, гдје је 2007. године и завршио играчку, а започео тренерску каријеру. Тренутно је генерални директор и тренер женског Фриш Ауф Гепингена, док је у мушком клубу на функцији спортског савјетника. Како се у Њемачкој играју двије групе Свјетског првенства, сам каже да не одваја очи од телевизора и прати све мечеве, посебно оне у којима игра Србија.

- Укратко, играмо добро, али не и константно. Да ли је у питању недостатак искуства, неуиграности или нешто треће, остаје да се види и анализира. Показали смо дјелимично назнаке правог квалитета, против Француске одиграли добро прво полувријеме, али је у наставку направљено превише почетничких грешака. Све у свему, има потенцијала, али мислим да треба времена и много више искуства да бисмо се понијели са најбољим. А то значи да добијемо утакмице попут прве, коју смо играли против Русије, а да не изгубимо превисоко као против Француза - оцијенио је тренутни квалитет Србије.

Наредни противник репрезентације Србије је селекција Бразила, која је одиграла сјајан меч против Француза.

- Они су сјајном одбраном намучили Французе, али су против Нијемаца потпуно подбацили у свим сегментима игре. Било је то и очекивано, али свакако да нису за потцјењивање. Бразилци већ годинама играју добар рукомет, имају играче који играју Лигу шампиона у Европи, што довољно говори о њиховом квалитету - рекао је Кнежевић.

Свакако, тешко је након година одсуствовања из самог врха европског и свјетског рукомета очекивати неки значајни помак, а Кнежевић каже како је то и реално, јер су “орлови” знатно подмлађени.

- Репрезентација се бори и даје све од себе, али са шест дебитаната је тешко направити нешто више. Ипак, важно је да је атмосфера међу играчима добра, као што и јесте и то даје наду да ће и резултати, када се стекне искуство и рутина, доћи као нека врста награде. Тако ће и бити ако екипа остане на окупу, бар већина ових играча, те им се без притиска пружи вријеме и шанса. Ако буде тако, онда мислим да Србија има реалну шансу да се врати у горњи дом европског и свјетског рукомета. Нису ни Французи од старта били велесила, али су стрпљиво радили и сада се не скидају са врха. А ако се, као што је то код нас годинама био случај, екипа мијења сваке године, онда од тога нема ништа - категоричан је Кнежевић.

Од репрезентација из региона на Свјетском првенству су још и селекције Хрватске и Македоније, а Кнежевић за Хрвате каже да могу и до борбе за медаљу.

- Изабраници Лине Червара су се намучили против Исланда, али су на крају ипак добили тај меч. По мом мишљењу, они увијек имају шансу за медаљу или бар висок пласман. Са друге стране, Македонија као и Србија, понекад изненади па онда падне. Њима је највећи проблем што зависе од једног играча - појаснио је Кнежевић.

Као прворазредно изненађење досадашњег дијела првенства Кнежевић је истакао побједу Чилеа над Аустријом.

- За мене је то стварно велико изненађење. Дан прије декласирани су од Данске, док је Аустрија из године у годину све боља. И онда им се деси “црни дан” и доживе убједљив пораз. Али, то је само још један доказ да се ни против кога не може ући опуштено у утакмицу - рекао је Кнежевић.

Према његовом мишљењу, организација Свјетског првенства је на највишем нивоу.

- То и није то неко изненађење, јер су дворане пуне и на првенственим утакмицама. Уосталом, Бундеслига је једино рукометно такмичење гдје су трибине на свим утакмицама пуне. Они ништа не препуштају случају, а добра ствар је и што рукомет није фудбал и нема инцидената - закључио је Кнежевић.

Подршка саиграчима

Селектор репрезентације Србије је Ненад Перуничић, а његов помоћник Недјељко Јовановић, обојица некадашњи репрезентативни саиграчи Александра Кнежевића.

- Остали смо у добрим односима и драго ми је да су добили шансу. Перун већ годинама одлично ради у клупском рукомету и треба му дати подршку и довољно времена да направи нешто значајније. Лијепо је што је узео некога из генерације за асистента. Имају моју подршку и надам се да ће успјети - нагласио је Кнежевић.

Француска фаворит

Кнежевић је без много размишљања апострофирао Француску као главног фаворита за златну медаљу.

- Стандардно, већ по обичају. Француска је највећи фаворит! Али, ту су сада и Данска, па Њемачка као домаћин, Хрвати су увијек ту, Шпанију тренутно не познајем, али као актуелни европски прваци морају бити у конкуренцији за медаљу. А није искључено ни неко изненађење, попут Шведске и можда Исланда и Норвешке - открио је Кнежевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана