Звијезда Нигерије Виктор Мозес - сироче које се рађа једном у милион пута

Звијезда Нигерије Виктор Мозес - сироче које се рађа једном у милион пута 12.06.2018 17:55 | Агенције

Москва - Сваки Мундијал изроди нове хероје, а неки су хероји без обзира на то шта направе за своју земљу. Тежак живот, зла судбина и снага да све превазиђу најчешћа су прича играча из Јужне Америке и Африке, а једну од најпотреснијих дефинитивно свакако је имала звијезда Нигерије Виктор Мозес.

Његова отаџбина врло често је погођена ратним сукобима који трају и данас. Свакодневно се могу прочитати стравични подаци о настрадалим и рањеним, те безброј оних који су напустили своје домове. У једним од бројних немира страдали су и Мозесови родитељи током 2000. године. Џозефина и Остин Мозес настрадали су током тромјесечне побуне која је настала након одлуке локалних власти у Кадуни да уведу шеријатске законе. Њих двоје су били међу истакнутијим хришћанима који су се противили таквој одлуци и били међу 5.000 људи који су изгубили живот. Тада 11-годишњи Виктор избјегао је смрт само зато што није био код куће, а погодићете, трчао је за лоптом на оближњој ливади. Свјесни опасности која пријети талентованом дјечаку, пријатељи његових родитеља су га сакрили, а послије седам дана након што је у рушевинама куће угледао тијела својих родитеља, већ је био код удомитељске породице у јужном Лондону.

- Мој први утисак о Енглеској био је да је то рај на земљи. Било је то окружење потпуно непознато за мене, далеко од Кадуне, у којем нисам никога знао. Нисам знао ни језик и било је јако тешко стећи нове пријатеље. Почетак је био тежак, али преживио сам - присјећа се Мозес.

Све што је имао био је фудбал. Одмах по доласку у престоницу Енглеске прикључио се омладинском погону Кристал Паласа, а његов тренер Тони Луизи сликовито је описао његов таленат.

- Био је један од милион. Био је Кристијано Роналдо нашег тима - рекао је Луизи.

И буквално је један од милион, јер ко зна колико дјеце изгуби живот или остане да живи у биједи и између ратних сукоба. Послије Кристал Паласа наступао је за Вбиган и Челзи, чији је и данас члан, а дио времена провео је на позајмицама у Ливерпулу, Стоуку и Вест Хему. Сада ће са “суперорловима” покушати да изађе из једне од најтежих група у којој се налазе Аргентина, Хрватска и Исланд.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица