Руси спријечили терористичке нападе током Свјетског првенствато: стадион на којем су играли “орлови”

Руси спријечили терористичке нападе током  Свјетског првенствато: стадион на којем су играли “орлови” 07.11.2018 22:52 | Агенције

Москва - Руске безбједносне службе спријечиле су нападе дроном током одржаваља ФИФА Свјетског првенства прошлог љета.

Федерална служба безбједности (ФСБ) Русије саопштила је да су њени припадници предузели мјере којима су откривали и осујећивали покушаје терориста да помоћу дронова угрозе безбједност високих политичких званичника током великих спортских догађаја, а већином током Мундијала.

Директор ФСБ Александар Бортњиков није открио који су терористи у питању нити како су заустављени.

Независно од њега министар унутрашњих послова Русије Владимир Колоколцев је рекао да је седам националистичких хулиганских банди осујећено да нападну стране навијаче.

Они су наводно планирали нападе на присталице репрезентација Енглеске, Аргентине, Пољске и Сенегала.

Ни Боротњиков ни Колоколцев нису открили тачне локације на којима су безбједносне службе спроводиле ове акције.

Током априла руски екстремисти и хулигани су пријетили да планирају напад током утакмица у Самари, гдје је током Мундијала одиграно шест утакмица, а у премијерној су наступили фудбалери Србије против Костарике.

У Самари су љетос играли још: Данска - Аустралија, Уругвај – Русија, Сенегал – Колумбија, Бразил – Мексико и Шведска – Енглеска.

Русија је током СП користила неколико хиљада полицајаца и врхунску технологију за заштиту учесника, укључујући камере за препознавање лица, скенере на нивоу оних са аеродрома.

Свако који је присуствовао неком догађају у вези са СП морао је да носи обавезну идентификациону картицу коју су издавале руске власти.

Упркос томе било је пропуста, па су тако четири члана контроверзне групе “Pusy Riot” упала на терен током финалног меча између Француске и Хрватске, због чега су провели по 15 дана у затвору.

Један од протестаната Пјотр Верзилов се у септембру изненада разболио, а његови пријатељи тврде да је отрован, али без конкретних оптужби ко је и како га је отровао.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица