Из Книна избјегао трактором, бјежао од бомби 1999, а сада је на Мундијалу

Из Книна избјегао трактором, бјежао од бомби 1999, а сада је на Мундијалу 11.06.2018 16:39 | B92

Милош Дегенек има поприлично незавидну причу иза себе, али са срећним крајем. Рођен у Хрватској, због рата избјегао у Србију са породицом, на трактору, а тамо га дочекало бомбардовање и сакривање по склоништима. Међутим, сада живи нови живот, а наћи ће се на Свјетском првенству у Русији, са својом земљом Аустралијом.

"Нисам овдје рођен, нисам знао енглески када сам дошао. Да будем искрен, ово мјесто ми се чинило поприлично чудним када сам га први пут видио. Али... Аустралија је удомила моју породицу и дала нам наду када ју нам је рат одузео. Дала нам је прилику да напорно радимо, купимо кућу и изградимо нови живот. Показала ми је да снове вреди имати", овако је почео своју причу Милош Дегенек на порталу "Playersvoice".


Милош је рођен у Хрватској 1994. године, а са непуне двије године са породицом је морао да избјегне из Книна. То су урадили на трактору, путовали чак девет дана, јели само хљеб и пили само млијеко, али на крају стигли у Србију, тачније Аранђеловац.

Оставили су све иза себе, породицу, пријатеље, кућу и земљиште, а то је сада болна тачка о којој се у његово породици не прича. Душан, Милошев отац, од тад се није вратио у родну Хрватску, а прошле су 24 године.

У Србији их је недуго затим дочекала још једна немила ситуација, а то је било НАТО бомбардовање.

"НАТО је 1999. године бомбардовао Југославију из разлога које никада нећу разумијети, ја сам тада имао шест година. Играо бих се са другарима на игралишту и онда би чули сирену, што је значило да се спрема напад. Морали би да идемо у подземни бункер у којем би смо проводили некад и до 48 сати, без свјетла дана, а хранили би се из конзерви, као да смо пси", описује тужну судбину Дегенек.

Најгоре од свега му је била несигурност. Чак и када би успијевао да дође до мало сна није знао да ли ће се ујутру пробудити и видјети оца и мајку, или неће.

"Видјео сам мртва тијела, осјетио како бомбе ударају о тло... ниједно дијете то не би смјело да доживи. Мрзим рат. Толико њих је без потребе умрло... дјеца, невини људи. Не знам зашто, нисам политичар, само знам да све то мрзим. Ја сам то преживио, али преживјела су и сјећања".

"Отац ми је био атлетичар и такмичио се на националном нивоу у Југославији. Био сам премлад да бих га гледао, али су ми рекли да је био баш брз. Један човјек са којим је трчао је радио за Црвени крст и рекао му о програму између Уједињених нација и Црвеног крста преко којег је могао породицу да 'избави' из рата и пресели у Аустралију. Није морао ништа да плати, али када смо зарадили довољно новца морао је тој организацији да надокнади трошкове релокације"

Одлука за селидбу на други континет је била лака за Милошевог оца, с обзиром да је ситуација у Србији била крајње алармантна. Није било довољно хране, посла, практично ничега.

"Није било много разлога да останемо. Мама и тата једва да су радили, а фудбал је било једино што ме је држало ван улице. Не сјећам се да су причали са мном и братом око одласка у Сиднеј, али када смо ушли у авион ми смо били узбуђени јер је сам лет авионом био авантура за нас. Тек када смо слетјели у Сиднеј схватили смо да смо на новом континенту званом Аустралија", написао је Дегенек о својем 'бијегу' у нови почетак.

Милош Дегенек сада има 24 године, у каријери је наступао Штутгарт, 1860 Минхен, а тренутно је члан Јокохама Мариноса. За Аустралију је наступио 18 пута, а ово ће му бити прво Свјетско првенство у каријери.

Аустралији је заувијек захвалан на свему учињеном за њега и његову породицу, а Србија и Хрватска имају специјално мјесто у његовом срцу.

Што се тиче породице, они су се вратили у Србију, да би били ближе Милошу, мада откад је он прешао у Јапан размишљају да се поново преселе у Аустралију, а што се тиче краткорочних планова путоваће у Русију, гдје ће бодрити свог брата и сина на надолазећем Свјетском првенству.

"Држим се четири битне ствари, а то су породица, фудбал, моја вјера у бога и у своју земљу. Вјерујем да ће ми се све то вратити ако будем имао прилику да представљам Аустралију на свјетском првенству. Искрено, то би било најбоље што ми се десило у животу...", закључује своју причу Милош Дегенек.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица