Hrvatski stručnjak Miroslav - Ćiro Blažević za “Glas Srpske”:Srbija u drugi krug, Hrvatska ide do kraja

Hrvatski stručnjak Miroslav - Ćiro Blažević za “Glas Srpske”:Srbija u drugi krug, Hrvatska ide do kraja 13.06.2018 13:22 | Dušan Repija

Miroslav Ćiro Blažević jedan je od najživopisnijih trenera sa ovih prostora i uvijek zahvalan sagovornik svim novinarima. Tako je bilo i ovog puta, jer je u najavi Mundijala za “Glas Srpske” naglasio nekoliko vrlo zanimljivih činjenica.

GLAS: Prvo da krenemo od Hrvatske, koliko može Vaša reprezentacija?

BLAŽEVIĆ: Može do samog kraja! Imamo vrlo jaku reprezentaciju, doduše jaku i grupu, ali bih se kladio da ćemo je proći. Imamo najveći koncentrat talenta od svih favorita i odličnog selektora koji će sve posložiti kako treba.

GLAS: To znači da bi Vaše treće mjesto iz Francuske 1998. godine moglo da ode u istoriju?

BLAŽEVIĆ: Do prije deset ili 15 godina potajno sam se nadao da niko nikada neće nadmašiti moj rezultat. Sada mislim i nadam se da hoće. Imamo sve preduslove za to, bez obzira što ne spadamo u glavne favorite. Poznato je da nisam dobar prognozer, ali mislim da će mi se ovaj put posrećiti.

GLAS: Prilikom dolaska na klupu Zlatka Dalića javnost je bila podijeljena. Smatrate li da je on pravo rješenje i da ima dovoljno iskustva da ispuni vaše želje?

BLAŽEVIĆ: Ima, ima. On je pametan i vrlo mudar čovjek, koji živi za svoju profesiju, analizira svaki detalj. Nema dileme da je dorastao zadatku koji je pred njim.

GLAS: Hrvatska je u grupi sa Nigerijom, Islandom i Argentinom. Mogu li Dalićevi momci sa zaustave Lionela Mesija?

BLAŽEVIĆ: Vidite, Argentina je sa Mesijem izgubila toliko utakmica i doživjela toliko razočarenja, ne vidim što ne bi još jedno. Argentina ponovo neće biti prvak svijeta. On je genijalac, za mene najbolji igrač svih vremena, ali ne mislim da će ih odvesti do samog kraja.

GLAS: Koliko poznajete reprezentaciju Srbije i da li je došlo vrijeme da napravi rezultat u skladu sa imenima i pojedinačnim kvalitetom igrača?

BLAŽEVIĆ: Nadam se da konačno može napraviti iskorak. Srbija ima mnogo dobrih i talentovanih igrača, koji do sada nisu uspjeli da naprave iskorak, ali mislim da sada mogu bar do drugog kruga, a tamo je moguće. Ovaj naš prostor je košnica dobrih mladih igrača koji imaju nevjerovatan talenat. Bilo ih je i biće. Srbija mora da pretoči taj talenat u skladnu cjelinu.

GLAS: Selektor Srbije Mladen Krstajić ima još manje iskustva od Dalića. Iako je cijeli život u fudbalu, prvi put je na klupi i odmah debituje na Svjetskom prvenstvu, a ranije nije bio ni trener. Da li je to otežavajuća okolnost?

BLAŽEVIĆ: Ne mora da bude, jer je velika razlika između trenera i selektora. To su slični poslovi, ali nikako nisu isti. Selektor mora sve da spakuje u 20, 30 dana. Krstajić ima sve kapacitete da bude vođa, da povede momke u bitku, ima osjećaj za to, iako ga ne poznajem kao Dalića. Selektorov posao je da stvori atmosferu, da osjeti koliko koji igrač može u datom trenutku i ako to uspije onda je na konju.

GLAS: Srbija je već prva u jednom segmentu, ima čak devet igrača koji još mogu da nastupaju za mladu selekciju. Krstajić je njihovim izborom iskazao hrabrost.

BLAŽEVIĆ: Lijepo je biti hrabar, podržavam hrabre. Međutim, ako krene po zlu on će biti taj koji će morati da objašnjava javnosti zašto je povukao jedne poteze, a nije druge. Rezultat diktira sve, nikog ne interesuje kako ste došli do njega.

Prosinečki može mnogo

GLAS: Bili ste selektor BiH koja nije uspjela da se plasira u Rusiju. Može li Robert Prosinečki da odvede BiH na Evropsko prvenstvo 2020?

BLAŽEVIĆ: Može! On je jedan od najtalentovanijih trenera svoje generacije. Bio je mađioničar iako nisam prepoznao njegov talenat, ali to je neka druga priča. Sada sam uvjeren da će odvesti BiH na veliko takmičenje gdje joj je i mjesto, jer je velika šteta da igrači poput Edina Džeke, Miralema Pjanića i drugih ne budu dio velikog takmičenja. BiH mora da učestvuje na svakom.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica