Хрватски стручњак Мирослав - Ћиро Блажевић за “Глас Српске”:Србија у други круг, Хрватска иде до краја

Хрватски стручњак Мирослав - Ћиро Блажевић за “Глас Српске”:Србија у други круг, Хрватска иде до краја 13.06.2018 13:22 | Душан Репија

Мирослав Ћиро Блажевић један је од најживописнијих тренера са ових простора и увијек захвалан саговорник свим новинарима. Тако је било и овог пута, јер је у најави Мундијала за “Глас Српске” нагласио неколико врло занимљивих чињеница.

ГЛАС: Прво да кренемо од Хрватске, колико може Ваша репрезентација?

БЛАЖЕВИЋ: Може до самог краја! Имамо врло јаку репрезентацију, додуше јаку и групу, али бих се кладио да ћемо је проћи. Имамо највећи концентрат талента од свих фаворита и одличног селектора који ће све посложити како треба.

ГЛАС: То значи да би Ваше треће мјесто из Француске 1998. године могло да оде у историју?

БЛАЖЕВИЋ: До прије десет или 15 година потајно сам се надао да нико никада неће надмашити мој резултат. Сада мислим и надам се да хоће. Имамо све предуслове за то, без обзира што не спадамо у главне фаворите. Познато је да нисам добар прогнозер, али мислим да ће ми се овај пут посрећити.

ГЛАС: Приликом доласка на клупу Златка Далића јавност је била подијељена. Сматрате ли да је он право рјешење и да има довољно искуства да испуни ваше жеље?

БЛАЖЕВИЋ: Има, има. Он је паметан и врло мудар човјек, који живи за своју професију, анализира сваки детаљ. Нема дилеме да је дорастао задатку који је пред њим.

ГЛАС: Хрватска је у групи са Нигеријом, Исландом и Аргентином. Могу ли Далићеви момци са зауставе Лионела Месија?

БЛАЖЕВИЋ: Видите, Аргентина је са Месијем изгубила толико утакмица и доживјела толико разочарења, не видим што не би још једно. Аргентина поново неће бити првак свијета. Он је генијалац, за мене најбољи играч свих времена, али не мислим да ће их одвести до самог краја.

ГЛАС: Колико познајете репрезентацију Србије и да ли је дошло вријеме да направи резултат у складу са именима и појединачним квалитетом играча?

БЛАЖЕВИЋ: Надам се да коначно може направити искорак. Србија има много добрих и талентованих играча, који до сада нису успјели да направе искорак, али мислим да сада могу бар до другог круга, а тамо је могуће. Овај наш простор је кошница добрих младих играча који имају невјероватан таленат. Било их је и биће. Србија мора да преточи тај таленат у складну цјелину.

ГЛАС: Селектор Србије Младен Крстајић има још мање искуства од Далића. Иако је цијели живот у фудбалу, први пут је на клупи и одмах дебитује на Свјетском првенству, а раније није био ни тренер. Да ли је то отежавајућа околност?

БЛАЖЕВИЋ: Не мора да буде, јер је велика разлика између тренера и селектора. То су слични послови, али никако нису исти. Селектор мора све да спакује у 20, 30 дана. Крстајић има све капацитете да буде вођа, да поведе момке у битку, има осјећај за то, иако га не познајем као Далића. Селекторов посао је да створи атмосферу, да осјети колико који играч може у датом тренутку и ако то успије онда је на коњу.

ГЛАС: Србија је већ прва у једном сегменту, има чак девет играча који још могу да наступају за младу селекцију. Крстајић је њиховим избором исказао храброст.

БЛАЖЕВИЋ: Лијепо је бити храбар, подржавам храбре. Међутим, ако крене по злу он ће бити тај који ће морати да објашњава јавности зашто је повукао једне потезе, а није друге. Резултат диктира све, никог не интересује како сте дошли до њега.

Просинечки може много

ГЛАС: Били сте селектор БиХ која није успјела да се пласира у Русију. Може ли Роберт Просинечки да одведе БиХ на Европско првенство 2020?

БЛАЖЕВИЋ: Може! Он је један од најталентованијих тренера своје генерације. Био је мађионичар иако нисам препознао његов таленат, али то је нека друга прича. Сада сам увјерен да ће одвести БиХ на велико такмичење гдје јој је и мјесто, јер је велика штета да играчи попут Едина Џеке, Миралема Пјанића и других не буду дио великог такмичења. БиХ мора да учествује на сваком.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица