Investicije probudile uspavanu ljepoticu

 Investicije probudile uspavanu ljepoticu 14.09.2018 14:28 | PR

Jahorina - Olimpijski centar “Jahorina” je, uz prisustvo predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i brojnih uvaženih zvanica, održao pres-konferenciju povodom 365 dana uspješnog rada novog menadžmenta OC “Jahorina” i zvaničnog puštanja u rad vještačkog jezera na vrhu platoa Poljice.

Prisutnima se obratio direktor OC “Jahorina”, gospodin Dejan Ljevnaić, koji je tokom svog govora akcenat stavio na uspjehe koje je menadžment OC “Jahorina” postigao za prethodnih 365 dana.

“Da, iza nas je 365 dana rada. Kada to kažem, zaista mislim 365 radnih dana zaposlenih, koji su i najzaslužniji za novo lice i imidž Jahorine. Takođe bih istakao da pomoć koju dobijamo od predsednika Republike Srpske gospodina Milorada Dodika, Vlade RS i Ministarstva trgovine i turizma je od velikog značaja za naš rad i postizanje rekordnih rezultata. Danas smo zvanično pustili u rad veštačko jezero, što je još jedan pokazatelj uspeha, a imamo 365 dana rada hotela 'Bistrica' i 200 dana rada ski-centra, što je u poređenju s prošlom sezonom ukupno povećanje za 52 odsto.

Prvi smo u regionu otvorili zimsku sezonu i poslednji zatvorili. Finansijski pokazatelji su nadmašili sva očekivanja, prihodi samo od skijališta su gotovo 5.500.000 KM, a prošle godine su bili 2.875.378 KM, što je za 91 odsto više, dok je hotel 'Bistrica' ostvario prihode bolje za 21 odsto. Kod prihoda skijališta bih naglasio da smo od ski-škola zaradili 80.000 KM, dok prošle godine ovakva vrsta prihoda nije postojala, zatim od naplate parkinga smo zaradili 174.000 KM, što je za 400 odsto više u odnosu na prošlu godinu. Naravno, broj vožnji prati ovaj trend, pa je ovogodišnji broj vožnji od 1.510.000 veći za 52 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Preduzeće je bilo ozbiljan gubitaš i teret Republici, a sada je prvi put posle osam godina iskazan pozitivan poslovni rezultat u iznosu od 544.798 KM.

Poređenja radi, prošlogodišnji rezultat je bio 4.356.116 KM u minusu. Da bi se stekla kompletna slika, važno je napomenuti da smo vodili računa i o troškovima i imali domaćinski pristup u poslovanju i tako smo postigli uštede u poslovanju u iznosu od preko 20 miliona KM.

A najrealniji pokazatelj prema kojem se sve turističke destinacije vrednuju je cena u real estateu. Posle protekle zimske sezone cena u real estateu na Jahorini je porasla za preko četiri puta. Počelo je da vlada interesovanje za Jahorinu kad velikog broja domaćih i stranih investitora, a u ovom trenutku imamo četiri velika gradilišta. Posebno bih istakao da nam poseta Saveza slovenačkih ski-centara i svetskih turističkih agencija mnogo znači jer lično smatram da je budućnost turizma u povezivanju i saradnji. Premijerno najavljujem da smo dogovorili saradnju s njima i da će ski-pas sa Jahorine važiti u svim slovenačkim ski-centrima i obrnuto. Za mene to nije iznenađenje, jer sam od početka verovao u to da Jahorina ima taj potencijal i da ima najbolji odnos cene i kvaliteta i da je potrebno da prođe samo jedna sezona da to pokažemo i da svi to prepoznaju”, izjavio je gospodin Dejan Ljevnaić, direktor OC “Jahorina”.

Kod investicionih radova naglasio je da će za sljedeću zimsku sezonu biti kompletno izgrađen i završen sistem za vještačko osnježavanje proizvođača “Technoalpin”, kojim će biti povezano cijelo skijalište sa 40 lansera i 20 topova, i na ovaj način će se eliminisati najveći nedostatak koji je pogađao Jahorinu, a to je nedostatak snijega. Od ove sezone Jahorina nikada više neće imati problem sa snijegom. Sada je izgrađena sigurnost u snijeg i uspješne zimske sezone na Jahorini. Uz izgradnju sistema, izgrađene su i markirane nove i proširene i ublažene postojeće ski-staze ukupne dužine 40 km, među kojima su i homologovane staze za discipline SL, GS, SG i spust.

Trenutno su na terenu mašine koje pripremaju za predstojeću zimu pet novih staza, četiri blage i olimpijski spust, stazu koju su skijaši najviše tražili. Pored toga, planirano je i da se osvijetli oko tri km najfrekventnijih staza. Na vrhu planine izgrađeno je, najveće na Balkanu, vještačko jezero od 75.000 m3 koje će služiti i ljeti i zimi i koje će prirodnim padom osnježavati jahorinske staze. Jednom riječju, Jahorina je u kontinuitetu najveće gradilište u Republici Srpskoj, a još od 1984. godine, od Olimpijade, se ne pamte radovi u ovolikom obimu.

Olimpijski centar “Jahorina” za predstojeću zimsku sezonu planira otvaranje sistema za osnježavanje uz koncert Cece Ražnatović, 1. decembra 2018, i otvaranje sezone “Retro Ski opening” uz koncert “Crvene jabuke” i zanimljiva dešavanja od 13. do 16. decembra 2018. Ova zimska sezona će biti posebna za sve, jer je u februaru Olimpijada za mlade EYOF, od 9. do 16. februara 2019, kojom će bukvalno biti vraćen stari olimpijski sjaj Jahorini.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica