Знате ли разликовати прехладу и грип? Кратки водич кроз прехладу и грип

мр ph. Даворка Копања
Знате ли разликовати прехладу и грип? Кратки водич кроз прехладу и грип

Када вас пробуде кихање, кашљање, цурење из носа, повишена температура или када вас боли сваки мишић у тијелу... да ли знате шта је у питању: прехлада или грип? Прехлада и грип имају доста сличних симптома и често, умјесто да кажемо да имамо прехладу, кажемо да имамо грип. Међутим, важно је знати разлику између ове двије болести, јер је грип тежа болест, која може да доведе до озбиљнијих компликација.

Прехлада је блага вирусна болест коју узрокује неки од бројних вируса и захвата слузницу горњих дисајних органа, најчешће носа и грла. Благог је тока, кратко траје и обично је без компликација. Симптоми прехладе наступају постепено и углавном се прво јавља шмрцање, зачепљен нос, кихање или бол у грлу. Општи симптоми нису јако изражени, али понекад на почетку болести могу да се јаве умор, главобоља и благо повишена температура.

 

Грип је, такође, заразна болест дисајних путева, али узрокована вирусима грипа. Јавља се у облику епидемије у зимским мјесецима. Сам ток болести је средње до веома тежак  и често се јављају компликације које захтијевају лијечење. Грип наступа нагло и већ на почетку болести општи симптоми су веома изражени. Јавља се висока температура (38 - 41  степени Ц), грозница, малаксалост, главобоља, те болови у мишићима, костима и зглобовима. Накнадно, могу да се јаве бол у грлу, промуклост, а понекад и бол у грудима или сув и надражајан кашаљ. Грип се често компликује додатним бактеријским инфекцијама, јер вирус грипа смањује отпорност организма, па тако код старијих особа и особа слабијег имунитета може да се јави упала плућа, као и друге компликације.

 

И док се са симптомима прехладе осјећате добро већ након неколико дана, грип вас може држати у кревету и недјељама, а у тешким случајевима може захтијевати и болничко лијечење.

 

 

Терапија: Пошто су грип и прехлада вирусног поријекла, лијечење је углавном усмјерено на олакшање тегоба које их прате. Како би се убрзао опоравак, пацијентима се уз одмор препоручује узимање доста течности, те воћа богатог антиоксидансима. Узимање цинка и витамина Ц може скратити трајање прехладе и појачати отпорност организма.

Када говоримо о лијековима за ублажавање симптома који прате прехладу и грип, важно је одабрати безбједан и ефикасан лијек. Пожељно је да он дјелује на више симптома који прате ова обољења, јер се на тај начин спречава узимање више лијекова за сваки симптом понаособ, што је и комфорније за пацијента.

Пацијенти би, прије узимања лијека, требало да се посавјетују са својим љекаром или фармацеутом, а поготово особе која имају срчана или нека друга хронична обољења (нпр. дијабетес). Тако, на примјер, лијекове који садрже супстанцу псеудоефедрин, која олакшава симптоме зачепљеног носа, пацијенти са срчаним обољењима би требало да избјегавају. Такође, битно је нагласити да се антибиотици користе само у случајевима када постоји додатна бактеријска инфекција!

 

 

Симптоми грипа:

Грозница, повишена тјелесна температура, главобоља, бол у мишићима, зглобовима и костима, малаксалост, грлобоља, кашаљ, а понекад и бол у грудима. Епидемиолошка истраживања показала су да се грип појављује редовно, најчешће у зимском периоду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана