Vježbe snage i pravilna ishrana za savršene noge i bedra

Aleksandra Madžar
Vježbe snage i pravilna ishrana za savršene noge i bedra

Veliki broj žena ima problem sa bedrima i stražnjicom. Iako se genetika ne može promijeniti, može se uticati na procenat masnog tkiva. Bez obzira na to kojem tipu tjelesne građe pripadamo, uz trening i pravilnu ishranu možemo promijeniti svoj izgled. Počela je priču za ovaj broj “Glas plusa” profesorica fizičkog vaspitanja i fitnes-instruktorka Lidija Ljubičić, koja je pokazala vježbe za donji dio tijela.

- Neke žene genetski imaju predispoziciju za jača bedra, ali raznim spoljnim činiocima dodatno pozitivno ili negativno utičemo - kazala je Lidija.

Loša cirkulacija, objašnjava ona, jedan je od najčešćih razloga debljanja žena u području bedara.

- Zbog nedostatka fizičke aktivnosti dolazi do nakupljanja masti. Ishrana koja se bazira na unosu loših ugljenih hidrata, slatkih i gaziranih pića i masnoća doprinosi pogoršanju situacije. Vježbanjem može da bude smanjena ukočenost i neprokrvljenost pojedinih dijelova tijela - naglasila je Lidija.

Ona je navela i neke od glavnih razloga zašto žene ne uspijevaju da imaju noge kakve žele.

 

Previše kardio vježbi

 

1. Važan su dio svake fitnes-rutine, ali ako je trening baziran uglavnom na kardio vježbama, to znači da će osoba imati niži udio mišićne mase jer previše mišića predstavlja smetnju za kardio vježbe budući da je osoba sa većom masom teže pokretljiva. Zato, ako je cilj dobiti više mišića na nogama, prednost treba dati vježbama snage.

 

2. Premalo istezanja - da bi se izgradili mišići, potrebno je angažovati apsolutno svaki mišić na nogama, a to se može postići tako da se često mijenjaju vježbe koje se izvode i obavezno istezanje prije i poslije treninga.

 

3. Ništa od mišića bez pravilne ishrane - tužna istina je da je vrhunske rezultate nemoguće postići bez prilagođene ishrane. Svako ima mišiće, ali o količini masnih naslaga na tijelu zavisi hoćemo li ili nećemo vidjeti te mišiće. Naravno, vježbanjem udio masnog tkiva može da se smanji, ali nikad dovoljno da bi mišići bili dobro vidljivi. Zato je za lijepo definisane mišiće na nogama bitna ishrana. Poželjni su proteini, povrće i složeni ugljeni hidrati.

 

4. Djeluju samo pravilno izvedene vježbe - Ako vježbe ne izvodite pravilno, nikada se neće vidjeti toliko željeni mišići. Potrebno je da trener pokaže kako pravilno izvoditi vježbe, a kasnije provjeravajte svoje pokrete na ogledalu.

Vježbajte tri puta sedmično i hranite se zdravo.

Besplatne savjete o ishrani i treningu čitaoci Glasa Srpske mogu dobiti putem E-maila: [email protected] ili na telefon "L-Fit studio": 065/332-332

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana