Trening za sa fitnes-instruktorkom Simonom Joksimović: Aktivirajte sve mišiće i postignite top formu

Aleksandra Madžar
Trening za sa fitnes-instruktorkom Simonom Joksimović: Aktivirajte sve mišiće i postignite top formu

U ovom broju “Glas plusa” fitnes-instruktorka Simona Joksimović pokazaće vam vježbe za trening za cijelo tijelo. Savjetuje da odaberete vježbe koje se izvode jedna za drugom, bez pauze, ili sa relativno kratkim odmorom.

- Na svakoj stanici radimo samo jednu seriju i svaka stanica pokriva drugu regiju tijela. Svrha ovog treninga jeste aktiviranje mišića kompletnog tijela, posebno kardiovaskularnog sistema, udova i ligamenata za trening sa tegovima, te uspostavljanje neuro-mišićne konekcije i razvijanje pravilne tjelesne forme - objasnila je ona.

 
Ovaj trening, kako kaže, je jedan od najboljih načina da za relativno kratko vrijeme steknete u kondiciju.

- Ovaj oblik treninga praktično je primjenjiv i prilagodljiv svim našim zahtjevima. Vježbe koje se izvode su uglavnom osnovne, mada možete eksperimentisati tako što ćete raditi vježbe koje vam najbolje odgovaraju, ali pri to­m treba da vodite računa da cijelo tijelo bude obuhvaćeno tim vježbama - objašnjava Simona.

Dodaje da se ne rade nikad jedne za drugim vježbe za istu mišićnu grupu, nego, recimo, uradite vježbu za grudne mišiće i odmah prelazite na vježbu za leđa, tako da dajete vremena mišićima da se odmore.

- Sve vježbe se izvode sa maksimalnim brojem ponavljanja kako bi bio postignut što veći “pump” u mišićima. Takođe je dobra kombinacija da uradite jednu vežbu za gornji dio tijela, pa odmah pređete na vježbu koja pogađa donji dio tijela, na primjer, potisak bučicama za grudi, pa čučanj, kao osnovnu vježbu za mišiće nogu, ili veslanje u pretklonu kao vježbu za leđa, a odmah zatim iskorak - kazala je Joksimovićeva.

 

Za svaku mišićnu grupu koristite samo jednu vježbu po treningu.

- U početnoj fazi samo jednu seriju odradite za svaku od vježbi, ne računajući serije zagrijavanja. Kako budete napredovali sa vašim nivoom fizičke spreme, broj serija možete povećavati na dvije, tri ili više - rekla je Simona.


 

Nikada nemojte početi bilo koji trening bez kvalitetnog zagrevanja.

- To je osnovni dio treninga koji moramo ozbiljno shvatiti i nikako ne smijemo da preskočimo! Zagrijavanje treba da traje od 10 do 15 minuta i njime moramo obuhvatiti sve zglobove i mišiće na tijelu. Istezanje treba da bude dio zagrijavanja i dio hlađenja na kraju treninga - ističe ona.

 Trajanje intervala u stanici određujemo vremenski ili brojem ponavljanja, dok interval odmora između stanica zavisi od cilja koji želimo da postignemo (obično od 15 do 30 sekundi). Takođe, određujemo broj krugova, kao i odmor nakon završenog kruga (od dva do tri minuta). Brze promjene i brzo izvođenje vježbi u ovakvom treningu stvaraju našem tijelu specifičan stres, koji se razlikuje od normalnih vježbi tipa dizanja tegova u teretani.

- Ovim treningom utičemo na razvoj snage, izdržljivosti, agilnosti, brzine, eksplozivnosti, razvijamo specifične vještine, gubimo kilograme. Kružni trening primjenjiv je doslovno u svim prostorima. Naravno, u teretanama, sportskim dvoranama i igralištima, ali i u našim stanovima - objašnjava ona.

Par bučica, medicinka, fit bal i vijača učinili bi trening raznovrsnijim i djelotvornijim.

- Ali morate biti pažljivi jer se možete vrlo lako preforsirati, a da toga niste svjesni. Stoga, polako. Ako ste u mogućnosti, potražite u fitnes centru grupni program treninga. Prednosti grupnog programa su motivacija i odlična atmosfera, a sve pod stručnim vođenjem iskusnog trenera koji će za svakog pojedinca individualno dozirati opterećenje. Opasnost od povreda biće svedena na minimum, a napredak će biti brz - zaključuje priču Simona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana