Svi objavljuju fotografije od prije 10 godina, ali ove morate da vidite

Glas Srpske
Svi objavljuju fotografije od prije 10 godina, ali ove morate da vidite

Korisnici društvenih mreža pokrenuli su takozvani desetogodišnji izazov (#10YearChallenge).

 Oni postavljaju svoje fotografije od prije deset godina sa ciljem da pokažu koliko su se promenili tokom tog perioda. Međutim, aktivisti su se dosetili da iskoriste ovaj izazov i skrenu pažnju na nešto mnogo značajnije.

Aktivisti su iskoristili ovaj izazov kako bi pokazali koliko se planeta izmjenila od 2009. do 2019. godine pod štetnim uticajem klimatskih promjena.

Naime, protekla godina bila je godina u kojoj su okeani bili najtopliji, otkriveno je da se zapravo zagrijaju 40 puta brže nego što se mislilo, kao i da se led na Antarktiku topi skoro šest puta brže nego ranije.

Ovim putem aktivisti žele da skrenu pažnju javnosti da je promjena hitno potrebna. Većina fotografija koje dijele prikazuje topljenje leda i zagrijavanje zemljinih polova. Stručnjaci tvrde da bi pregrevanje Antarktika moglo dovesti do pucanja leda i glečera, što bi rezultiralo padanjem leda u more, a što bi na koncu povećalo nivoe okeana i mora u cijelom svijetu.

Brojni političari i poznate ličnosti su podržali ovaj pokret, pa je tako fudbaler Mesut Ozil postavio fotografiju na svoj Tviter, skrećući tako pažnju pratiocima na velike klimatske promjene.

Šume se smanjuju zbog siječe.

Mnoge rijeke i jezera presušuju.

Morski život takođe pati zbog klimatskih promjena.

A kako izgleda kada se udruže svi pomenuti faktori, najbolje svjedoči ova tužna fotografija koja je nedavno obišla svijet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana