Savjeti Lidije Ljubičić za Glas Plus: Deset minuta vježbe tri puta sedmično za dobre rezultate

Glas Srpske
Savjeti Lidije Ljubičić za Glas Plus: Deset minuta vježbe tri puta sedmično za dobre rezultate

Masne naslage i opušteni mišići noćna su mora mnogih žena. Ukoliko želite da oblikujete butine, zadnjicu i ruke, a nemate vremena za odlazak u teretanu, gotovo isti efekat možete postići kod kuće uz redovno vježbanje i, naravno, pravilu ishranu. Nabavite šipku i tegove i možete početi da vježbate kod kuće.

Savjeti su ovo profesorice fizičkog vaspitanja i sporta i fitnes instruktorke Lidije Ljubičić, a u ovom broju “Glas plusa” govoriće baš o vježbama za gornji i donji dio tijela.

Ovaj put Lidija je za naše čitaoce pripremila desetominutni trening za zatezanje zadnjice, nogu i ruku. Vježbe radite tri puta sedmično i ubrzo ćete, kako kaže Lidija, primijetiti rezultate.

Savjet:

- Idealno je vježbati mišiće zadnjice, a istovremeno jačati i mišiće donjeg dijela leđa i stomaka. Ako imate probleme sa celulitom na nogama i zadnjici, trebate da dodate i ručne masaže esencijalnim uljima koja izvlače višak vode i nagomilane naslage u međućelijskom prostoru potkožnog sala, uz detoksikaciju biljnim čajevima. Pokušajte da izbacite što više preslanog i preslatkog iz jelovnika - kazala je Lidija.

 

Ono što je najvažnije, ističe ona, u borbi protiv celulita je da unosite dovoljne količine vode.

 

- Pravilna ishrana podrazumijeva unos raznovrsnih namirnica, ali isto tako je važno i vrijeme kada se one unose. Ove namirnice utiču na nivo energije, nivo šećera u krvi pa i na raspoloženje - priča Lidija.

 

• Najbolje vrijeme za unos ugljenih hidrata je ujutro. Oni obezbjeđuju dovoljno energije tokom dana i velika je vjerovatnoća da ćete ih tokom svojih dnevnih aktivnosti potrošiti.

• Tokom dana obroci treba da budu bazirani na proteinima i zdravim mastima, kao i na vlaknima i vitaminima.

• Veče je najbolje vrijeme za proteine, koji će vratiti energiju mišićima koji su se trošili tokom dana.

 

 

- Ne treba da zanemarite ni adekvatnu kombinaciju namirnica. Tako, recimo, proste ugljene hidrate ne treba da kombinujete sa mastima, a hranu bogatu skrobom sa dodatnim prostim šećerima jer je­ takva kombinacija dobra samo za formiranje masnih naslaga. Uz obrok bogat proteinima ne treba da ide još proteina - bolji izbor ­je neka salata - napominje ona.

 

Nepravilna kombinacija sastojaka može da izazove tromost, pospanost, osjećaj nadutosti, dok pravilna ishrana omogućava duži osjećaj sitosti, raznovrsnost hranljivih sastojaka i više energije.

 

- Mnoga istraživanja su pokazala da se gojaznost može dovesti u vezu i sa slabijim imunim sistemom. Takođe, hrana bogata mastima smanjuje otpornost organizma na viruse i bakterije, dok hrana bogata proteinima utiče na izgradnju svih ćelija u organizmu, pa tako i imunih ćelija - priča Lidija.

 

 

Raznovrsni vitamini i minerali podstiču rad našeg organizma, a njih tijelo dobija kroz zdravu ishranu, najviše kroz voće i povrće. Njihov višak ili manjak može imati loše posljedice po zdravlje. Zato treba da napravite balans!

 

Besplatne savjete o ishrani i treningu čitaoci Glasa Srpske mogu dobiti putem E-maila: [email protected] ili na telefon "L-Fit studio": 065/332-332

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana