Природне ресурсе трошимо брже него што се регенеришу

Срна
Природне ресурсе трошимо брже него што се регенеришу

Свјетски фонд за природу (WWF) данас је упозорио да се за тренутне потребе човјечанства природни ресурси користе 1,7 пута брже него што екосистеми могу да се регенеришу.

“Свијет 1. августа улази у еколошки дуг. То је дан када потребе човјечанства према природи премаше оно што екосистеми планете Земље могу у тој години да обнове”, наводи се у саопштењу фонда.

Како је објашњено, Дан еколошког дуга се ове године обиљежава најраније откако се раде мјерења и симболично приказује утицај људских активности на природу и њене ресурсе.

“Чињеница да се овај дан сваке године помјера унапред говори нам да се и даље према планети не понашамо одговорно! Живимо од све веће позајмице коју узимамо с рачуна боље будућности своје дјеце”, указао је директор WWF Адрије Дени Пореј.

Додао је да све земље у том региону живе изнад својих природних капацитета.

“Будући да наше потребе све више превазилазе могућности планете да се регенерише, на шта додатно утичу посљедице климатских промјена, Дан еколошког дуга је снажан подсјетник на хитне акције које појединци и земље морају да предузму како би заштитили шуме, океане, слатководне ресурсе, биљни и животињски свијет, и на тај начин помогну у остваривању одрживог развоја”, истиче се у саопштењу Свјетски фонд за природу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана