“OH-6 Cayuse” испунио сва очекивања

Горан Ајдер
“OH-6 Cayuse” испунио сва очекивања

У Америци почетком шездесетих година прошлог вијека показала се потреба за градњом хеликоптера који би могао да испуни не мање тешке задатке од озбиљнијих војних хеликоптера. Много се разговарало о томе какав би требало да буде тај хеликоптер.

Пресудни су били задаци које треба да испуни америчка армија, а то је извиђање, по потреби напад/одбрана и мањи транспорт војника/особа. Пријавило се неколико компанија које су ушле у ужи избор. Између њих је вођен прави рат јер су се бориле ко ће понудити више за мање новца. У тој дужој борби, у којој је било и оптужби да се неке компаније служе недозвољеним стварима да би добиле посао градње будућег хеликоптера за америчку војску, на крају је изабран “Hughes”. Он је требало да гради будући хеликоптер за потребе, прије свега америчке војске.

Као савршен хеликоптер који испуњава наведене захтјеве појавио се”OH-6 Cayuse” са својим карактеристичним аеродинамичним изгледом у виду водене капљице. Био је то хеликоптер који је испунио све оно што је од њега и очекивано, па и више. Први лет “OH-6 Cayuse” извео је 1963. године. Показао се као изузетан хеликоптер у сфери извиђања. Почетна производња од неколико стотина примјерака касније је знатно повећана. То је био добар показатељ да заинтересованост за овај, прије свега, мали лаки хеликоптер расте и да је тиме показао колико се озбиљно може на њега рачунати. “OH-6 Cayuse” показао је и завидне резултате при тестирању разних карактеристика као што су брзина, висина, окретност.

Једноставно, његова функционалност била је врло добра, с обзиром на то да се ради о малом, лаком хеликоптеру којем је примарни циљ био извиђање. Након успјешног ратовања у Вијетнаму било је још много опасних операција у којима је овај хеликоптер учествовао. Када су у питању сложене операције у које је америчка војска била све више увучена, и потреба за оваквим хеликоптером била је све већа јер гломазни хеликоптери као што је CH-60 нису могли да изврше овакве операције. Управо због тога је намјенски израђен овакав хеликоптер како би могао одговорити на ове изузетно опасне задатке, чак је већи број америчких пилота додатно обучаван за овај хеликоптер и изузетно тешке задатке у које су слати.

Од пилота и летјелице очекивало се да улазе дубоко у непријатељске територије и спасавају или интервенишу у смислу акције. Јапан је био заинтересован за овај мали, лаки хеликоптер па је откупио лиценцу од Сједињених Америчких Држава и Јапанци су га производили у “Кањасаки Хавџ Индустриес”, а ознака за њихов хеликоптер била је OH-6Ј. Варијанте “OH-6 Cayuse”, зависно од намјене и испоруке, биле су: YOX-6А је би­о прототип верзија; OH-6А извиђачка варијанта коју је покретао “алисон Т-63 А5А” турболифт мотор; OH-6А NOTAR експериментална верзија; OH-6B са ре-мотором верзију покреће “алисон Т-63-А-720” турболифт мотор; OH-6C предложена верзија, покреће је “алисон 25 C20” турболифт мотор модернизован с пет елиса ротора; OH-6Ј извиђачка верзија као и верзија “OH-6А Cayuse” јапанска верзија под лиценцом; OH-6D извиђачка верзија израђена на основу “Hughes” модела 500D јапанска верзија под лиценцом. OH-6DА верзија је служила за обуку, ЕH-6B за специјалне операције електронског ратовања и командно мјесто верзија, МH-6B верзија за специјалне операције, ТH-6B користи се као интегрални дио теста за обуку пилота. АH-6C, модификовани OH-6А, носи оружје и дјелује као свјетлосни осматрачки хеликоптер. МH-6C верзија служи за специјалне операције. Неке од земаља које су користиле и које још користе овај мали хеликоптер “OH-6 Cayuse”: матичне Сједињене Америчке Државе, Шпанија, Јапан, који има и могућност градње OH-6 хеликоптера (под лиценцом), Доминиканска Република, Данска, Република Кина (Тајван).

Техничке карактеристике хеликоптера “OH-6 Cayuse”: посада - два пилота, дужина 9,4 - 9,8 м, пречник ротора износи 8,33 м, висина 2,6 - 3,4 м, маса празног хеликоптера износи 896 кг, максимална тежина при полету износи 1.610 кг, мотор 1 џ “алисон Т63-А-5А” или Т63-А-700, максимална брзина овог малог хеликоптера износи невјероватних 282 км/час, плафон лета 4.875 м, долет 450 км. Наоружање: посједује 2 x М60 или митраљез М134 калибра 7,62 мм, пројектиле “хидра 70” и “Hellfire”. Иако је овај мали смртоносни хеликоптер скоро одрадио своје службовање, још је активан, прије свега у својој матичној земљи Сједињеним Америчким Државама, као и још неким другим корисницама. Његови ресурси су већ пред самим истеком, али чињеница колико је овај мали хеликоптер био добар и успјешан је непобитна, а најбољи доказ његове ефикасности у војној служби је податак да је америчка војска наручила да буде изграђен насљедник овога хеликоптера под називом “MH-6 Little Bird”.

Горан Ајдер, војни аналитичар

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана