Moj dragi maršale Tito”: Kako je šef obaviještajaca CIA pisao doživotnom predsjedniku Jugoslavije

nedeljnik.rs
Moj dragi maršale Tito”: Kako je šef obaviještajaca CIA pisao doživotnom predsjedniku Jugoslavije

Amerikanci, kao i uostalom sovjetski špijuni u britanskim redovima i Titovi partizani, igrali su duplu igru. Isti direktor OSS-a, Vilijam Donovan, poslao je malo poslije Mekdauelove misije i jednu obaviještajnu misiju u Titove redove.

Donovan je poslao i prateće pismo koje se nalazi u arhivama CIA pod šifrom “RDP13Dž00001R000100200007-5”.

Pismo je poslato 10. jula 1944, a Donovan ga započinje riječima “Moj dragi maršale Tito” i dalje ga obaviještava da je pukovnik Teodor Holdahl određen da bude Donovanov lični predstavnik u Titovom glavnom štabu, piše Nedeljnik.

“Nadam se da će pukovnik Holdahl biti od pomoći u tvojoj borbi protiv neprijatelja. On će me potpuno savetovati o razvoju događaja u zemlji i lično će tebi objasniti ciljeve koje tražimo da ostvarimo. Vjerujem da će biti od pomoći u osvajanju konačne pobjede”, napisao je Donovan Titu.

Pismo se završava riječima: “Molim te, budi uvjeren da je naša želja da potpuno sarađujemo sa tobom u našim zajedničkim poduhvatima”.

Ipak, vidi se dalje iz dokumenata, Tito je saznao da Amerikanci imaju misiju kod Mihailovića, zbog čega je uputio formalan protest, ali i naredio svojim trupama da budu rezervisane prema OSS-u i ograniče im pristup informacijama.

Formalni protest Tita upućen je Amerikancima 5. septembra 1944, i u njemu je napisano da protestuje protiv snabdijevanja četnika od strane savezničkih snaga. Zabilježeno je da je to saznanje uzrokovalo hladniji odnos partizana prema američkoj misiji.

Tito je zatim od Amerikanaca informisan da su oficiri za vezu kod Mihailovića povučeni i da je njihova misija bila isključivo usmjerena na obaveštajne podatke i spasavanje oborenih pilota.

Nije dakle bilo riječi o snabdijevanju, kako je Tito mislio, a Amerikanci su ga dodatno obavijestili i da to “nije bila zvanična misija”.

Iz daljeg izvještaja vidi se i zašto su Tito i sve veće teritorije pod njegovom kontrolom bili važni Amerikancima: Jugoslavija je bila početna baza za penetraciju u zemlje zapadne Evrope. Njihovo kretanje sada je bilo zaustavljeno.

Kada je misija “Rendžer” kod Mihailovića povučena, Tito je dozvolio njihovo dalje kretanje, pa su Amerikanci iz jugoslovenskih baza, sredinom septembra 1944, počeli da špijunski penetriraju u Austriju, Mađarsku, Slovačku, Češku i Rumuniju i na taj način kreću sa ozbiljnijom borbom protiv nacista u tim zemljama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana