Мој драги маршале Тито”: Како је шеф обавијештајаца ЦИА писао доживотном предсједнику Југославије

nedeljnik.rs
Мој драги маршале Тито”: Како је шеф обавијештајаца ЦИА писао доживотном предсједнику Југославије

Американци, као и уосталом совјетски шпијуни у британским редовима и Титови партизани, играли су дуплу игру. Исти директор ОСС-а, Вилијам Донован, послао је мало послије Мекдауелове мисије и једну обавијештајну мисију у Титове редове.

Донован је послао и пратеће писмо које се налази у архивама ЦИА под шифром “РДП13Џ00001Р000100200007-5”.

Писмо је послато 10. јула 1944, а Донован га започиње ријечима “Мој драги маршале Тито” и даље га обавијештава да је пуковник Теодор Холдахл одређен да буде Донованов лични представник у Титовом главном штабу, пише Недељник.

“Надам се да ће пуковник Холдахл бити од помоћи у твојој борби против непријатеља. Он ће ме потпуно саветовати о развоју догађаја у земљи и лично ће теби објаснити циљеве које тражимо да остваримо. Вјерујем да ће бити од помоћи у освајању коначне побједе”, написао је Донован Титу.

Писмо се завршава ријечима: “Молим те, буди увјерен да је наша жеља да потпуно сарађујемо са тобом у нашим заједничким подухватима”.

Ипак, види се даље из докумената, Тито је сазнао да Американци имају мисију код Михаиловића, због чега је упутио формалан протест, али и наредио својим трупама да буду резервисане према ОСС-у и ограниче им приступ информацијама.

Формални протест Тита упућен је Американцима 5. септембра 1944, и у њему је написано да протестује против снабдијевања четника од стране савезничких снага. Забиљежено је да је то сазнање узроковало хладнији однос партизана према америчкој мисији.

Тито је затим од Американаца информисан да су официри за везу код Михаиловића повучени и да је њихова мисија била искључиво усмјерена на обавештајне податке и спасавање оборених пилота.

Није дакле било ријечи о снабдијевању, како је Тито мислио, а Американци су га додатно обавијестили и да то “није била званична мисија”.

Из даљег извјештаја види се и зашто су Тито и све веће територије под његовом контролом били важни Американцима: Југославија је била почетна база за пенетрацију у земље западне Европе. Њихово кретање сада је било заустављено.

Када је мисија “Ренџер” код Михаиловића повучена, Тито је дозволио њихово даље кретање, па су Американци из југословенских база, средином септембра 1944, почели да шпијунски пенетрирају у Аустрију, Мађарску, Словачку, Чешку и Румунију и на тај начин крећу са озбиљнијом борбом против нациста у тим земљама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана