Mir i sloga najvažniji začin

Nevena Bunić
Mir i sloga najvažniji začin

Pripreme za božićnu trpezu počinju danima ranije, vrijedne domaćice smišljaju menije i izvlače prašnjave knjige recepata, ali većina već unaprijed zna što će se naći na prazničnom stolu.

Badnji dan se obilježava uz posna jela, ribu, povrće i razne salate. Ni u čemu ne treba pretjerivati, jer već sutradan čeka bogata trpeza gdje će se pronaći više jela.

Božićna trpeza simbolizuje dobrobit koju ćemo imati tokom cijele godine pa bi na njoj trebalo da se nađe od svega po nešto, a nezaobilazni su sarma, pečenica i cicvara, kao i kolači.

Na svečanoj trpezi obavezno mora da se nađe cicvara od kukuruznog brašna. Ovo tradicionalno srpsko jelo jede se za doručak na božićno jutro, a ne bi trebalo da se skida sa stola tokom cijelog dana. Nezaobilazna je i tradicionalna sarma koja se priprema u svim zemljama Balkana.

Česnica je obavezna na stolu. Stari običaj je da članovi porodice lome česnicu, u koju se stavlja novčić, koji ima simbolično značenje. 

Raznovrsni deserti poput baklave, torti i raznih kolača, su takođe prisutni. Tradicionalne šape i danas ne gube mjesto na trpezama. Ovom kolaču se svi mnogo obraduju nekoliko dana po Božiću, kada ponestane drugih đakonija, jer ne gubi na svom kvalitetu i ukusu.

Raznovrsni prilozi i meze su uvijek dobrodošli: pite, rolati, kiflice u različitim kombinacijama, ali i tradicionalni sir iz mijeha ili mladi sir škripavac. Ko je pripremio kiseli kupus, obično ga služi uz pečenje, a odavno je “u modi” i čuvena ruska salata.

Bokal ili flaša crnog vina po pravilu mora biti na stolu, još od jutra kada se upali svijeća.

Ipak, posluženje za Badnji dan i Božić ne mora da bude bogato, ali bi trebalo da bude začinjeno mirom i slogom cijele porodice.

Kada je riječ o božićnoj trpezi ljekari savjetuju oprez osobama koje su ispoštovale post, jer prelazak sa posne na mrsnu hranu nije nimalo jednostavan. Posna hrana je znatno laganija od hrane koja se priprema za Božić pa se savjetuje umjerenost.

Dekoracija stola

Dekoracija stola je po pravilu svečana, ali jednostavna. Neizostavni detalji su žito, svijeća i vino. Kao ukrasi mogu da posluže orasi u ljusci, po mogućnosti klasje žita, lišće i grančice badnjaka, a preko stolnjaka možete posuti i malo slame.

 

Recepti za tradicionalna jela

 

Česnica

 

Sastojci

1 kocka svježeg kvasca

3,5 - 4 dl mlijeka

2 kašičice šećera

1 kašičica brašna

750 gr brašna

1 jaje

3 kašike maslinovog ulja

1 kašičica soli

1 bjelance

malo susama i sjemenki lana

malo soli

1 novčić za sreću, umotan u komadić alu­-folije

 

Priprema

Ugrijati mlijeko sa šećerom pa ga skloniti sa ringle, dodati kašičicu brašna i kocku kvasca, pa ga razmrviti u mlijeku. Ostaviti na toplom mjestu, da kvasac počne da radi i zapjenuša se. U vanglu staviti brašno (prije toga odvojiti dvije šake sa strane, u neku činiju), jaje, ulje i so. Kada kvasac naraste, dodati ga tijestu i početi sa miješanjem. Umiješeno tijesto staviti u vanglu (prije toga je posuti brašnom), pokriti krpom i ostaviti na mirnom i toplom mjestu da udvostruči veličinu. Za to vrijeme pripremiti sud za pečenje, malo ga podmazati uljem i poprašiti brašnom. Kad tijesto naraste, premijesiti ga na stolu, i po potrebi dodavati brašno od onog odvojenog sa strane, pa podijeliti na dva dijela, veći (oko 2/3 tijesta) i manji (1/3 tijesta).

Manji dio oblikovati u kuglu, u njega utisnuti novčić za sreću, umotan u alu­-foliju, i staviti ga u sredinu suda za pečenje. Ostatak tijesta (onaj dvotrećinski) oklagijom razvaljati na debljinu od oko jednog centimetra, pa čašom izrezivati “krofnice”. “Krofnice” slagati jednu do druge, preklapajući ih , dok svih 18 ne složimo pravilno. Ostatak tijesta (od izrezivanja “krofnica”) premijesiti, podijeliti na dva dijela, pa napraviti dva dugačka štapića, preplesti ih, pa ugurati sa spoljašnje strane, da bi se popunila praznina u kalupu.

 

 

Cicvara

 

Sastojci

pola litre vode

200 g zrelog kajmaka

200 g kukuruznog brašna

 

Priprema

Kajmak stavite u vruću vodu da prokuva na laganoj vatri. Kad je voda prokuvala, polako sipajte kukuruzno brašno i lagano miješajte drvenom varjačom dok se cicvara ne zgusne. Ako koristite instant palentu kuvajte koliko je napisano na kesici. Cicvara je gotova kada pusti mast.

 

Rolovana pečenica

 

Sastojci

1,5 kg svinjske pečenice

100 ml bijelog vina

200 ml ulja

7 jaja

300 ml jogurta

50 g rendanog kačkavalja

500 g špinata

10 g bijelog luka

200 g mrkve

100 g maslaca

 so, biber

Priprema

Meso operite, ocijedite i posolite. Jaja pjenasto umutite sa jogurtom, posilite i dodajte kačkavalj. Masu sipajte u pleh podmazan maslacem i pecite na 180 stepeni oko pola sata. Na malo maslaca izdinstajte špinat i izgnječen bijeli luk. Preko mesa stavite pečenu koru, pa je nafilujte dinstanim špinatom. Odozgo poslažite šargarepu isječenu na štapiće. Meso potom urolajte i umotajte u namašćenu alu-foliju i pecite u rerni. Kada je meso pečeno, odmotajte foliju, meso prelijte vinom i dopecite da porumeni.

 

Sarma

 

Sastojci

1 glavica kiselog kupusa od oko 1,5 kg

1 kg mljevenog mesa (1/2 kg junetine, 1/2 kg svinjetine)

2 - 3 glavice luka

3 - 4 čena bijelog luka

2 kašičice svinjske masti

120 g riže

200 g dimljene slanine

1 kašika slatke crvene paprike

1 mala kašika tucane, ljute paprike

komadić sušenih špic rebara

2 - 3 lovorova lista

so, biber

 

Priprema

Ispržite isjeckani crveni i bijeli luk. Dodajte sitno isječenu slaninu i na kraju papriku (slatku i ljutu). Smjesu prebacite u zdjelu u kojoj ćete miješati meso i pričekajte malo da se ohladi. Dodajte rižu, mast, so i biber. Smjesu dobro zamiješajte. Skidajte listove kupusa i sa prvih listova maknite zadebljanja. Sarme se motaju počevši od korijena lista prema vrhu i na kraju se krajevi utisnu. Koru slanine sačuvajte i stavite na dno lonca. Zatim stavite red rezanog kupusa i tek na to stavljate sarmice. U sredinu stavite komadić rebara ili drugog suvog mesa. Kad napunite red sarmi, sarme pokrijete rezanim kupusom i opet ponovo punite novi red sarmama. Na kraju sve pokrijete ostatkom kiselog kupusa koje vam je preostalo. Dodajte par lovorovih listića.

Zagrijete sarmu do vrenja i smanjite vatru da polako krčka. Sarma se kuva dugo, barem dva do tri  sata. Zapršku radite neposredno prije obroka.

 

 

Ruska salata

 

Sastojci

3 jaja krompira

3 mrkve

3 krompira kuvana jaja

300 g graška

6-7 kiselih krastavčića

300 g šunke

300 g majonez

limunov sok

 

Priprema

Krompir i mrkvu isjeći na sitne kockice. Staviti u ključalu posoljenu vodu i skuvati. Skuvati grašak dok ne postane mekan. Šunku, kisele krastavčiće i kuvana jaja isjeći na kockice. Sve sastojke pomiješati, dodati majonez, limunov sok i začine. Dobro izmiješati i staviti u frižider da se ohladi. Servirati hladno.

 

Bakine šape sa orasima

 

Sastojci

500 g brašna

250 g svinjske masti

250 g mljevenih oraha

250 g šećera

3 jaja

šećer u prahu za posipavanje

 

Priprema

U veliku posudu stavite sve sastojke i rukama zamijesite glatko, pomalo ljepljivo tijesto. Modlice ravnomjerno premažete s masti te ih pospite s malo brašna. Tijestom punite do pola i pecite oko 15 minuta na 180  stepeni. Ako radite uobičajene keksiće, nakon pečenja ih samo malo ohladite pa ih uvaljajte u šećer u prahu. Ukoliko pravite u pravim modlicama za šape tada ih ostavite još pet minuta da odstoje u kalupima pa ih tek tada izvadite van.

 

 

Torta sa narandžom i čokoladom

 

Sastojci za biskvit

6 jaja 70 g maslaca 4 velike narandže 150 g brašna 100 g šećera prstohvat soli

malo maslaca za premazivanje kalupa prezla

slatka pavlaka

Sastojci za glazuru

70 g maslaca 150 g tamne čokolade

 

Priprema

Okrugli kalup ili bilo koji po vlastitoj želji premažite maslacem i pospite prezlom. Iscijedite sok od dvije narandže. Ako imate sreće i možete nabaviti neprskane narandže, onda prije cijeđenja naribajte koricu pa je pomiješajte sa sokom. Cijela jaja, šećer i prstohvat soli mutite mikserom od pet do sedam minuta ili dok se smjesa ne udvostruči i postane blijedožuta. Otopite maslac na laganoj vatri i pustite da se malo ohladi. Maslac lagano umiješajte u umućena jaja i šećer. Zatim jednako lagano umiješajte sok od narandže. Na kraju u smjesu uz lagano miješanje dodajte brašno. Nikako nemojte dodati svu količinu brašna odjednom kako vam se ne bi stvorile grudice. Gotovu smjesu za biskvit ulijte u kalup i pecite u rerni zagrijanoj na 180 stepeni oko 25 do 30 minuta. Biskvit je gotov kada na vrhu bude tamnožut i kada se sa strane počne odvajati od kalupa. Probodite biskvit na sredini čačkalicom i ako ona izađe van suva, to znači da je biskvit gotov. Kada je pečen, biskvit izvadite iz rerne i pustite da se ohladi. Iscijedite preostale dvije narandže i sokom prelijte ohlađeni biskvit. Čokoladu rastopite na laganoj vatri ili pari. Zatim u nju dodajte maslac isječen na listiće i kada se on otopi, povežite ga čokoladom. Biskvit prelijte glazurom od čokolade. Po želji tortu ukrasite kriškama narandže, a možete je poslužiti uz nekoliko kašika slatke pavlake.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana