Мир и слога најважнији зачин

Невена Бунић
Мир и слога најважнији зачин

Припреме за божићну трпезу почињу данима раније, вриједне домаћице смишљају меније и извлаче прашњаве књиге рецепата, али већина већ унапријед зна што ће се наћи на празничном столу.

Бадњи дан се обиљежава уз посна јела, рибу, поврће и разне салате. Ни у чему не треба претјеривати, јер већ сутрадан чека богата трпеза гдје ће се пронаћи више јела.

Божићна трпеза симболизује добробит коју ћемо имати током цијеле године па би на њој требало да се нађе од свега по нешто, а незаобилазни су сарма, печеница и цицвара, као и колачи.

На свечаној трпези обавезно мора да се нађе цицвара од кукурузног брашна. Ово традиционално српско јело једе се за доручак на божићно јутро, а не би требало да се скида са стола током цијелог дана. Незаобилазна је и традиционална сарма која се припрема у свим земљама Балкана.

Чесница је обавезна на столу. Стари обичај је да чланови породице ломе чесницу, у коју се ставља новчић, који има симболично значење. 

Разноврсни десерти попут баклаве, торти и разних колача, су такође присутни. Традиционалне шапе и данас не губе мјесто на трпезама. Овом колачу се сви много обрадују неколико дана по Божићу, када понестане других ђаконија, јер не губи на свом квалитету и укусу.

Разноврсни прилози и мезе су увијек добродошли: пите, ролати, кифлице у различитим комбинацијама, али и традиционални сир из мијеха или млади сир шкрипавац. Ко је припремио кисели купус, обично га служи уз печење, а одавно је “у моди” и чувена руска салата.

Бокал или флаша црног вина по правилу мора бити на столу, још од јутра када се упали свијећа.

Ипак, послужење за Бадњи дан и Божић не мора да буде богато, али би требало да буде зачињено миром и слогом цијеле породице.

Када је ријеч о божићној трпези љекари савјетују опрез особама које су испоштовале пост, јер прелазак са посне на мрсну храну није нимало једноставан. Посна храна је знатно лаганија од хране која се припрема за Божић па се савјетује умјереност.

Декорација стола

Декорација стола је по правилу свечана, али једноставна. Неизоставни детаљи су жито, свијећа и вино. Као украси могу да послуже ораси у љусци, по могућности класје жита, лишће и гранчице бадњака, а преко столњака можете посути и мало сламе.

 

Рецепти за традиционална јела

 

Чесница

 

Састојци

1 коцка свјежег квасца

3,5 - 4 дл млијека

2 кашичице шећера

1 кашичица брашна

750 гр брашна

1 јаје

3 кашике маслиновог уља

1 кашичица соли

1 бјеланце

мало сусама и сјеменки лана

мало соли

1 новчић за срећу, умотан у комадић алу­-фолије

 

Припрема

Угријати млијеко са шећером па га склонити са рингле, додати кашичицу брашна и коцку квасца, па га размрвити у млијеку. Оставити на топлом мјесту, да квасац почне да ради и запјенуша се. У ванглу ставити брашно (прије тога одвојити двије шаке са стране, у неку чинију), јаје, уље и со. Када квасац нарасте, додати га тијесту и почети са мијешањем. Умијешено тијесто ставити у ванглу (прије тога је посути брашном), покрити крпом и оставити на мирном и топлом мјесту да удвостручи величину. За то вријеме припремити суд за печење, мало га подмазати уљем и попрашити брашном. Кад тијесто нарасте, премијесити га на столу, и по потреби додавати брашно од оног одвојеног са стране, па подијелити на два дијела, већи (око 2/3 тијеста) и мањи (1/3 тијеста).

Мањи дио обликовати у куглу, у њега утиснути новчић за срећу, умотан у алу­-фолију, и ставити га у средину суда за печење. Остатак тијеста (онај двотрећински) оклагијом разваљати на дебљину од око једног центиметра, па чашом изрезивати “крофнице”. “Крофнице” слагати једну до друге, преклапајући их , док свих 18 не сложимо правилно. Остатак тијеста (од изрезивања “крофница”) премијесити, подијелити на два дијела, па направити два дугачка штапића, преплести их, па угурати са спољашње стране, да би се попунила празнина у калупу.

 

 

Цицвара

 

Састојци

пола литре воде

200 г зрелог кајмака

200 г кукурузног брашна

 

Припрема

Кајмак ставите у врућу воду да прокува на лаганој ватри. Кад је вода прокувала, полако сипајте кукурузно брашно и лагано мијешајте дрвеном варјачом док се цицвара не згусне. Ако користите инстант паленту кувајте колико је написано на кесици. Цицвара је готова када пусти маст.

 

Ролована печеница

 

Састојци

1,5 кг свињске печенице

100 мл бијелог вина

200 мл уља

7 јаја

300 мл јогурта

50 г ренданог качкаваља

500 г шпината

10 г бијелог лука

200 г мркве

100 г маслаца

 со, бибер

Припрема

Месо оперите, оциједите и посолите. Јаја пјенасто умутите са јогуртом, посилите и додајте качкаваљ. Масу сипајте у плех подмазан маслацем и пеците на 180 степени око пола сата. На мало маслаца издинстајте шпинат и изгњечен бијели лук. Преко меса ставите печену кору, па је нафилујте динстаним шпинатом. Одозго послажите шаргарепу исјечену на штапиће. Месо потом уролајте и умотајте у намашћену алу-фолију и пеците у рерни. Када је месо печено, одмотајте фолију, месо прелијте вином и допеците да порумени.

 

Сарма

 

Састојци

1 главица киселог купуса од око 1,5 кг

1 кг мљевеног меса (1/2 кг јунетине, 1/2 кг свињетине)

2 - 3 главице лука

3 - 4 чена бијелог лука

2 кашичице свињске масти

120 г риже

200 г димљене сланине

1 кашика слатке црвене паприке

1 мала кашика туцане, љуте паприке

комадић сушених шпиц ребара

2 - 3 ловорова листа

со, бибер

 

Припрема

Испржите исјецкани црвени и бијели лук. Додајте ситно исјечену сланину и на крају паприку (слатку и љуту). Смјесу пребаците у здјелу у којој ћете мијешати месо и причекајте мало да се охлади. Додајте рижу, маст, со и бибер. Смјесу добро замијешајте. Скидајте листове купуса и са првих листова макните задебљања. Сарме се мотају почевши од коријена листа према врху и на крају се крајеви утисну. Кору сланине сачувајте и ставите на дно лонца. Затим ставите ред резаног купуса и тек на то стављате сармице. У средину ставите комадић ребара или другог сувог меса. Кад напуните ред сарми, сарме покријете резаним купусом и опет поново пуните нови ред сармама. На крају све покријете остатком киселог купуса које вам је преостало. Додајте пар ловорових листића.

Загријете сарму до врења и смањите ватру да полако крчка. Сарма се кува дуго, барем два до три  сата. Запршку радите непосредно прије оброка.

 

 

Руска салата

 

Састојци

3 јаја кромпира

3 мркве

3 кромпира кувана јаја

300 г грашка

6-7 киселих краставчића

300 г шунке

300 г мајонез

лимунов сок

 

Припрема

Кромпир и мркву исјећи на ситне коцкице. Ставити у кључалу посољену воду и скувати. Скувати грашак док не постане мекан. Шунку, киселе краставчиће и кувана јаја исјећи на коцкице. Све састојке помијешати, додати мајонез, лимунов сок и зачине. Добро измијешати и ставити у фрижидер да се охлади. Сервирати хладно.

 

Бакине шапе са орасима

 

Састојци

500 г брашна

250 г свињске масти

250 г мљевених ораха

250 г шећера

3 јаја

шећер у праху за посипавање

 

Припрема

У велику посуду ставите све састојке и рукама замијесите глатко, помало љепљиво тијесто. Модлице равномјерно премажете с масти те их поспите с мало брашна. Тијестом пуните до пола и пеците око 15 минута на 180  степени. Ако радите уобичајене кексиће, након печења их само мало охладите па их уваљајте у шећер у праху. Уколико правите у правим модлицама за шапе тада их оставите још пет минута да одстоје у калупима па их тек тада извадите ван.

 

 

Торта са наранџом и чоколадом

 

Састојци за бисквит

6 јаја 70 г маслаца 4 велике наранџе 150 г брашна 100 г шећера прстохват соли

мало маслаца за премазивање калупа презла

слатка павлака

Састојци за глазуру

70 г маслаца 150 г тамне чоколаде

 

Припрема

Округли калуп или било који по властитој жељи премажите маслацем и поспите презлом. Исциједите сок од двије наранџе. Ако имате среће и можете набавити непрскане наранџе, онда прије цијеђења нарибајте корицу па је помијешајте са соком. Цијела јаја, шећер и прстохват соли мутите миксером од пет до седам минута или док се смјеса не удвостручи и постане блиједожута. Отопите маслац на лаганој ватри и пустите да се мало охлади. Маслац лагано умијешајте у умућена јаја и шећер. Затим једнако лагано умијешајте сок од наранџе. На крају у смјесу уз лагано мијешање додајте брашно. Никако немојте додати сву количину брашна одједном како вам се не би створиле грудице. Готову смјесу за бисквит улијте у калуп и пеците у рерни загријаној на 180 степени око 25 до 30 минута. Бисквит је готов када на врху буде тамножут и када се са стране почне одвајати од калупа. Прободите бисквит на средини чачкалицом и ако она изађе ван сува, то значи да је бисквит готов. Када је печен, бисквит извадите из рерне и пустите да се охлади. Исциједите преостале двије наранџе и соком прелијте охлађени бисквит. Чоколаду растопите на лаганој ватри или пари. Затим у њу додајте маслац исјечен на листиће и када се он отопи, повежите га чоколадом. Бисквит прелијте глазуром од чоколаде. По жељи торту украсите кришкама наранџе, а можете је послужити уз неколико кашика слатке павлаке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана