Lidija Ljubičić o ketogenoj ishrani: Dovedite svoje tijelo do sopstvenog savršenstva uz malo izmjena u ishrani

Aleksandra Madžar
Lidija Ljubičić o ketogenoj ishrani: Dovedite svoje tijelo do sopstvenog savršenstva uz malo izmjena u ishrani

Keto ishrana je ishrana sa niskim udjelom ugljenih hidrata i jako dobro utiče na sagorijevanje masnoća, što je cilj mnogima. Svaka restrikcija i promjena u ishrani zahtijeva malo discipline, ali i jaku motivaciju da biste uspjeli u tome.

Ovako je počela priču za ovo izdanje “Glasovog” dodatka profesorica fizičkog vaspitanja i fitnes-instruktorka Lidija Ljubičić koja je pokušala da našim čitaocima približi jedan od najefikasnijih programa ishrane.

- Ako ste riješili da izgubite suvišne masne naslage, pokušajte sa ketogenom ishranom i rezultati neće izostati. Ketogena ishrana ne podrazumijeva mjerenje kalorija. Bitno je da napravite spisak namirnica koje možete konzumirati i spremajte hranu prema tom planu - kazala je Lidija.

Dovedite svoje tijelo do sopstvenog savršenstva uz malo izmjena u ishrani i fizičkom aktivnošću, koju možete sprovoditi kod kuće ili u prirodi, i rezultat neće izostati.

- Uz promjenu ishrane, puno je lakše ostvariti rezultate ako povedete računa i o fizičkoj aktivnosti. Ne morate provoditi sate u fitnes-centrima, ako to niste u prilici, uradite neke vježbe kod kuće ili u prirodi i imaćete rezultate - savjetuje ona.

Plan keto ishrane podrazumijeva da bude smanjen unos ugljenih hidrata na minimum, što za posljedicu ima stvaranje ketona i tijelo tjera da kao primarni izvor energije troši slobodne masne kiseline.

- Kada su ugljeni hidrati uklonjeni iz prehrane, nivo insulina je nizak, a nivo glukagona se povećava. To za posljedicu ima povećano otpuštanje slobodnih masnih kiselina iz masnih ćelija i njihovo povećano sagorijevanje u jetri. Kao posljedica toga nastaju ketoni - objasnila je Lidija.

U stanju ketoze organizam počinje da koristi ketone kako bi efikasnije iskoristio energiju uskladištenu u masnim ćelijama. Primarni izvor energije za organizam prestaju da budu ugljeni hidrati (tj. glukoza) dok njihovo mjesto zamjenjuju masti, tj. masne kiseline.

- Na ovaj način tijelo ubrzano gubi na težini (i to prvenstveno na masnoći). Ovim načinom ishrane sačuvaćete mišiće jer je prisutan i veći unos proteina. Kad krenete sa keto ishranom, tijelu je potrebno tri do šest dana da uđe u stanje ketoze (zavisno od toga koliki procenat mišića imate). Omjer masti, proteina i ugljenih hidrata je 60% masti - 35% proteina - 5% ugljenih hidrata - priča Lidija.

Kako biste dostigli i zadržali stanje ketoze morate drastično smanjiti unos ugljenih hidrata u organizam, glavni izvor hrane treba da bude bogat proteinima, mastima, dok taj smanjeni udio ugljenih hidrata unosimo zelenim povrćem (kupus, zelena salata, tikvice, blitva, kelj, brokule, špinat, zelene paprike - sve zeleno povrće koje raste iznad zemlje). Kod keto ishrane unos ugljenih hidrata na dnevnom nivou je 30 grama. Ono što je jako bitno u ovom načinu ishrane je da pijete odgovarajuće količine vode (litar na 25 kg tjelesne težine).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana