Kako se razvija grip i kada se hitno javiti ljekaru?

Glas Srpske
Kako se razvija grip i kada se hitno javiti ljekaru?

Gripu bolesnik mora preležati barem osam dana jer se, u protivnom, stanje bolesnika može ozbiljno zakomplikovati. Može oboljeti od upale pluća, a ako izlazi iz kuće, može doći i u kontakt s drugim infekcijama.

Radno je nesposoban zbog visoke temperature, a tako gripu može proširiti i na ostale, objašnjava Branislava Čilić, specijalistkinja porodične medicine iz Zagreba. Dodala je da gripu od viroze razlikuje visoka temperatura od 38 do 41°C, a virozu prati temperatura od 37,5 do 38,5°C te šmrcanje i kašljanje koje je kod gripe rijedak simptom. Osim toga, kod viroze nema jakih bolova u mišićima i kostima te malaksalosti.

“Obole li od gripe djeca do dvije godine starosti, temperaturu treba skidati paracetamolom. Ona moraju unositi i puno tekućine jer uz temperaturu voda brzo nestaje iz tijela”, savjetuje dr Čilić. Kod male djece disajni putevi su puno uži pa uz gripu najčešće dobiju i grlobolju, upravo zbog nedostatka tekućine. Nešto starija djeca liječe se na isti način, ali gripu lakše prebrode. Kako bi zaštitili djecu, tokom sezone gripe ne treba ih voditi na mjesta s puno ljudi.

Gripa predstavlja najveću opasnost hroničnim bolesnicima starijima od 65 godina. To se odnosi na dijabetičare, astmatičare te srčane i plućne bolesnike. Kod njih virus gripe može zakomplikovati opšte zdravstveno stanje i izazvati teže posljedice. Dr Čilić kaže da njima jedino može pomoći cijepljenje, koje će im stvoriti imunitet vještačkim putem. Cijepiti se trebaju prije početka sezone gripe. Obole li, trebaju izbjegavati mjesta s puno ljudi, javni prevoz i odmarati.

Razvoj gripe u osam dana:

Simptomi gripe nastupaju odmah – visoka temperatura, bol u mišićima i zglobovima te slabost. Temperatura raste u fazi razmnožavanja virusa. Bolesnik osjeća jaku i tešku glavobolju. Temperatura traje najčešće do petog dana, nakon čega opada, ali pacijent osjeća jaku slabost. Nakon petog dana temperature najčešće nema, ali pacijentu treba barem dva do tri dana da se oporavi.

Šta kada dobijete gripu?

Pijte dovoljno tekućine Zbog visoke temperature tijelo troši više tekućine nego što je to uobičajeno. Spriječite dehidraciju uzimanjem najmanje od šest do osam čaša vode, sokova i drugih pića bez kofeina.

Olakšajte simptome poput temperature, glavobolje i bolova u mišićima lijekovima paracetamolom (NE s acetilsalicilnom kiselinom!). Drugi lijekovi koji se mogu kupiti bez recepta (poput pastila za grlo i kapi za nos) mogu pomoći. Prije kupovine savjetujte se sa svojim ljekarom ili farmaceutom. Liječenje antibioticima nije efikasno jer je gripa virusna bolest.

Okrijepite tijelo supom i krekerima, izbjegavaj težu hranu.

Kontaktirajte svog ljekara ako se temperatura ne spušta ili se razviju drugi zabrinjavajući simptomi (otežano disanje, poremećaj svijesti, osip, natečeni limfni čvorovi).

Obvezno kontaktirajte ljekara, ako se ovi simptomi pojave za vrijeme gripe:

temperatura iznad 40 stepeni koja traje duže od tri dana

bolno grlo s natečenim limfnim čvorovima na vratu

bol i iscjedak u sinusima ili uhu

promjene svijesti konvulzije

grčevi kašalj s iskašljajem

skraćivanje daha

bol u grudima

poremećaji mokrenja

stalno povraćanje

dijareja

neidentifikovani osip

(Ljepota&Zdravlje)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana