Како се развија грип и када се хитно јавити љекару?

Глас Српске
Како се развија грип и када се хитно јавити љекару?

Грипу болесник мора прележати барем осам дана јер се, у противном, стање болесника може озбиљно закомпликовати. Може обољети од упале плућа, а ако излази из куће, може доћи и у контакт с другим инфекцијама.

Радно је неспособан због високе температуре, а тако грипу може проширити и на остале, објашњава Бранислава Чилић, специјалисткиња породичне медицине из Загреба. Додала је да грипу од вирозе разликује висока температура од 38 до 41°Ц, а вирозу прати температура од 37,5 до 38,5°Ц те шмрцање и кашљање које је код грипе риједак симптом. Осим тога, код вирозе нема јаких болова у мишићима и костима те малаксалости.

“Оболе ли од грипе дјеца до двије године старости, температуру треба скидати парацетамолом. Она морају уносити и пуно текућине јер уз температуру вода брзо нестаје из тијела”, савјетује др Чилић. Код мале дјеце дисајни путеви су пуно ужи па уз грипу најчешће добију и грлобољу, управо због недостатка текућине. Нешто старија дјеца лијече се на исти начин, али грипу лакше преброде. Како би заштитили дјецу, током сезоне грипе не треба их водити на мјеста с пуно људи.

Грипа представља највећу опасност хроничним болесницима старијима од 65 година. То се односи на дијабетичаре, астматичаре те срчане и плућне болеснике. Код њих вирус грипе може закомпликовати опште здравствено стање и изазвати теже посљедице. Др Чилић каже да њима једино може помоћи цијепљење, које ће им створити имунитет вјештачким путем. Цијепити се требају прије почетка сезоне грипе. Оболе ли, требају избјегавати мјеста с пуно људи, јавни превоз и одмарати.

Развој грипе у осам дана:

Симптоми грипе наступају одмах – висока температура, бол у мишићима и зглобовима те слабост. Температура расте у фази размножавања вируса. Болесник осјећа јаку и тешку главобољу. Температура траје најчешће до петог дана, након чега опада, али пацијент осјећа јаку слабост. Након петог дана температуре најчешће нема, али пацијенту треба барем два до три дана да се опорави.

Шта када добијете грипу?

Пијте довољно текућине Због високе температуре тијело троши више текућине него што је то уобичајено. Спријечите дехидрацију узимањем најмање од шест до осам чаша воде, сокова и других пића без кофеина.

Олакшајте симптоме попут температуре, главобоље и болова у мишићима лијековима парацетамолом (НЕ с ацетилсалицилном киселином!). Други лијекови који се могу купити без рецепта (попут пастила за грло и капи за нос) могу помоћи. Прије куповине савјетујте се са својим љекаром или фармацеутом. Лијечење антибиотицима није ефикасно јер је грипа вирусна болест.

Окријепите тијело супом и крекерима, избјегавај тежу храну.

Контактирајте свог љекара ако се температура не спушта или се развију други забрињавајући симптоми (отежано дисање, поремећај свијести, осип, натечени лимфни чворови).

Обвезно контактирајте љекара, ако се ови симптоми појаве за вријеме грипе:

температура изнад 40 степени која траје дуже од три дана

болно грло с натеченим лимфним чворовима на врату

бол и исцједак у синусима или уху

промјене свијести конвулзије

грчеви кашаљ с искашљајем

скраћивање даха

бол у грудима

поремећаји мокрења

стално повраћање

дијареја

неидентификовани осип

(Љепота&Здравље)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана