Изузетна поузданост годинама хеликоптер CH-47 Chinook га држи у врху

Горан Ајдер
Изузетна поузданост годинама хеликоптер CH-47 Chinook га држи у врху

Један од великих проблема који је имала америчка армија јављао се у виду војног транспортног хеликоптера који би могао да понесе и пренесе што више транспорта, прије свега војника, односно технике и наоружања.

Иако немали проблем, захтјев који је долазио од америчке војске морао је бити ријешен јер логистика је једна од најзначајнијих карика у војним операцијама, поготово када су велике удаљености на које треба да буде достављено појачање у виду људства - војника, технике у виду телекомуникационе опреме и остале технике, наоружања - од мањег (муниције, пушака, бомби) до великог наоружања у виду џипова с уграђеним митраљезом, топова, као и лаких борбено-оклопних возила.

Ту је и превоз робе у виду униформи, шљемова, панцирки, као и оног што је једна од најбитнијих ствари: хране, лијекова, медицинског материјала и инструмената. Овакав хеликоптер америчка војска добила је у виду моћног транспортног војног хеликоптера под називом "CH-47 Chinook".

Први успјешан лет извео је 1961. године, недуго након тога у врло кратком року ушао је у оперативну употребу америчке војске, тачније 1962 године. "CH-47 Chinook" замишљен је као вишенамјенски транспортни хеликоптер с двоструким мотором и двоструким специфичним елисама које су распоређене једна иза друге.

Прва се налази изнад пилотске кабине, док се друга елиса исте величине налази на вертикалном репу-стубу у виду стабилизатора, значајно издигнутија од прве елисе која се налази напријед да не би дошло до качења једне за другу, усљед чега би дошло до уништавања елиса. "CH-47 Chinook" покрећу два џ турбоосовинска мотора који су спојени с ротором и погонском осовином.

Супротноротирајући ротори елиминишу потребу за вертикалним ротором, који служи за савладавање обртног момента, и тиме омогућавају да се сва снага усмјери на подизање. Најбоље технолошко рјешење на хеликоптеру "CH-47 Chinook" је у виду безбједности јер ако би дошло до отказивања једног мотора, други мотор може покретати оба­ ротора. Сличан принцип градње елиса и ротора примијењен је на совјетско-руском војном хеликоптеру "камов".

Такође, и концепт градње овакве врсте хеликоптера направљен је давно прије америчког модела "CH-47 Chinook", а то су урадили совјетски војни инжењери и саградили YAK-24. На задњем дијелу хеликоптера "CH-47 Chinook" налазе се велика врата која се отварају управо ради бржег и ефикаснијег утовара и истовара како војника, тако и наоружања, малог и великог, поготово у ратним ситуацијама. Наравно, и са стране хеликоптера су врата нормалне величине кроз која могу ући војници и роба одговарајуће величине. "CH-47 Chinook" има уграђену и тегљачку куку.

Овај хеликоптер је добио име као и половина америчког оружја, па је име узето од индијанског народа Chinook који је некад живио на тлу Сједињених Америчких Држава.

"CH-47 Chinook" уз примарног корисника и матичну земљу Америку користи још јако много земаља, а то су: Аргентина, Аустралија, Канада, Египат, Грчка, Индија, Иран, Јапан, Либија, Мароко, Холандија, Оман, Тајван, Сингапур, Јужна Кореја, Шпанија, Тајланд, Турска, Велика Британија, Уједињени Арапски Емирати, Вијетнам, Ирска и Италија. Откупљену лиценцу - сертификат за градњу овог хеликоптера имају Колумбија, Италија и Јапан.

Ово доказује колико је квалитетан и поуздан овај див од хеликоптера. Након неког времена, лошијег искуства на ратиштима и честих погодака, испод кабине пилота уграђене су облоге које ојачавају структуру испод ногу пилота јер је то мјесто било најчешћа мета непријатељске пјешадијске ватре.

Карактеристике

 

"CH-47 Chinook" - посада: три пилота, копилот и инжењер лета; дужина хеликоптера 30,1 м; пречник ротора 18,3 м; маса празног хеликоптера 10.185 кг; максимална маса при полијетању 22.680 кг; максимална брзина 315 км/час; економска брзина 220 км/час; долет 741 км; CH-47 посједује два џ турбоосовинска мотора Lycoming Т55-GА-712.

Од наоружања посједује: моћни гатлинг гун топ М134 калибра 7,62 мм са изразито великом ватреном моћи, и 1 џ митраљез М240 калибра 7,62 мм. Постоји још једна верзија овог хеликоптера која је рађена за ратну морнарицу Сједињених Америчких Држава под називом "CH-46 Sea Knight ". "CH-47 Chinook" са својом изузетном сигурношћу и поузданошћу још дуго ће бити у оперативној употреби оружаних снага широм свијета.

Горан Ајдер, војни аналитичар

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана