Фотограф Тајана Дедић-Старовић о модној фотографији: Највише волим откачене фотографије које носе снажну причу и поруку

Александра Маџар
Фотограф Тајана Дедић-Старовић о модној фотографији: Највише волим откачене фотографије које носе снажну причу и поруку

Када кажете Тајана Дедић – Старовић, мислите на фотографију, јер ова талентована дјевојка из Бањалуке већ девет година са јавности дијели свој креативни израз виђен њеним очима и мислима кроз објектив.

 Тајана истражује  женственост и сексуалност, али и свакодневне ситуације и дневне рутине представљене на све могуће и немогуће начине. Области фотографије  у којима дјелује и труди се да у њима остави свој максиму су модна, портретна и боудоир фотографија. Није јој проблем истраживање сопствених и туђих дубина свијести и несвијести. У слободно вријеме, волонтира као креативни директор у алтернативној галерији Арт клуб простор и власница је дипломе филозофског факултета, смјера психологија. Тајана је до сада имала неколико групних изложби у Лос    Анђелесу,  Њујорку,  Београду, Сарајеву, а њени радови су објављивани и у многим свјетским и понеким домаћим онлајн и штампаним умјетничким и модним магазинима.

С обзиром на то да је Тајана сарађивала са многим домаћим и страним модним брендовима и дизајнерима, међу којима су  Имагинариум Студио  и Треехана из Бањалуке, дизајнери Слађана Грујић и Марко Фехет, такође из Бањалуке, Нике, Адидас, Блумма хандмаде бикини из Шпаније, Лолоњилбо хандмаде бикини из  Бугарске, овај пут са њом смо разговарали о модној фотографији и њеним искуствима.

* ГЛАС: Када би морала да бираш најдражи израз модне фотографије, који би то био и због чега – оно фотографисање које само представља одјећу, едиторијали које увијек веже јединствена прича или екстравагантне фотографије високе моде?

ТАЈАНА: То су дефинитивно едиторијали помешани са некаквом екстраваганцијом. Највише волим откачене фотографије и едиторијале који носе снажну причу и поруку. Естетски ме задовољава само када је нешто изокренуто, изобличено, да вришти и излази из оквира. Нисам љубитељ класичне високе моде, драже су ми алтернативе и мањи брендови или занимљиви афирмисани брендови, јер је ту права слобода.

* ГЛАС: Који су ти до сада били највећи изазови када је у питању модна фотографија?

ТАЈАНА: Најтеже је помирити очекивања клијента и сопствене жеље.  Постоје клијенти који ме позову управо јер желе моју визију и моју естетику и они ми тада дају сву слободу да креирам едиторијал онако како желим, наравно, уз претходне договоре и консултације са њима. Постоје они који су мало строжи и воле да надгледају процес, али углавном на крају све буде у реду. Постоје и они који мисле да су они компетентни за арт дирекцију и да је моје да само “окинем” - са таквима више не сарађујем. Сви остали изазови се мање или више реше у ходу.

* ГЛАС: Шта ти је најбитније у сарадњи са моделима у сваком случају, не само у овом?

ТАЈАНА: Генерално у раду са моделима је најбитнија комуникација, отвореност, прецизност када се ради о очекивањама и бенефицијама са обе стране те опуштеност. Преферирам да радим са “својим” моделима, односно са људима са којима сам већ уиграна. Али често се деси да на сету радим са непознатим моделом и онда је јако важно да за кратко време модел стекне поверење у мене. Мислим да ово важи и за професионалне моделе и оне који тек почињу или то раде из хобија.

* ГЛАС: Свијет моде се изузетно брзо мијења, а конзументи све брже постају засићени новим садржајима, вјерујем да је очекивано да и модне фотографије излазе из дефинисаних оквира?

ТАЈАНА: Да, наравно, модна фотографија одавно излази из оквира – или је то управо њен оквир, нисам сигурна. Данас се све брзо мења и људи су услед друштвених мрежа постали много осетљивији на визуелни садржај и боље и брже схватају шта се ту дешава, шта им је лепо, шта ружно, а шта неочекивано. Истина је да је већ све виђено. А више није довољно и да се то већ виђено упакује другачије, јер смо и ту већ све видели. Тако да мислим да ће  све теже бити оригиналан, али да је свакако сигурнији пут трудити се излазити из оквира, него остајати у неким застарелим видовима изражавања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана