Десет ствари које нисте знали о Ани Брнабић

blic.rs
Десет ствари које нисте знали о Ани Брнабић

Зашто се сви склањају кад предсједница Владе „почне да учи”, како се бори са стресом, зашто највећу инспирацију добија од храбрих људи, открива за „Блиц” премијерка Ана Брнабић.

1. Како се спрема за важне састанке

“Важно ми је да разумем суштину и направим план. Детаљно читам материјале које су припремили моји сарадници и увек за себе извлачим најважније ствари и припремам питања кроз која онда пролазим са њима. Као неко ко заступа дигитализацију, куриозитет је да је мени лично за сваку темељну припрему и даље потребан папир и оловка. Претпостављам да сам још увек та генерација која тешко живи без оловке... Тако боље памтим и систематизујем податке. За припрему ми је потребан мир, да се потпуно искључим и фокусирам, јер због великог броја обавеза најчешће имам мало времена за припрему. Ово већ у потпуности препознају моји сарадници и остављају ме тада на миру јер знају да „морам да учим”. Уобичајено на овој позицији немате састанке који дуго трају због чега је још потребније да сте добро припремљени да то време у потпуности искористите. Узалуд потрошено време на састанку није само моје потрошено време, то је пропуштена шанса да урадим нешто за своју земљу.”

2. Шта је нервира/погађа, а шта цијени код других?

“Не могу да разумем и ужасно ме фрустрира неодговорност и недостатак жеље и вере да нешто може да се промени. Највише ценим борбеност и храброст. Ценим људе који имају веру, колико год некада наивна и детињаста била, да су велике ствари и промене могуће. Без те вере, без храбрости, борбености, без срца, не можете да промените ствари набоље ни за један милиметар, а ваљда циљ свакога од нас треба да буде да промени нешто на овом свету набоље.”

3. Како је бирала најближе сараднике?

“Просек година у мом кабинету је 35. То су, дакле, углавном млади људи. Бирала сам оне за које сам мислила да се не плаше изазова, да им је част да служе својој земљи и свом народу, да желе да оставе конкретне резултате иза себе и да им није важно колико сати дневно раде, већ да свакога дана постигну неки резултат. У мом тиму није нико ко за себе мисли да је „важан”. То су људи са обе ноге на земљи, заиста невероватни. Паметни, без сујете, вредни и често наивни у вери какве и колике промене су могуће. Поносим се што су у мом тиму и што имам прилику да радим с њима. Најчешће се заразним смехом носимо са проблемима и стресом. Око мене су људи који имају менталну снагу да издрже притисак, да се не жале, већ иду даље из дана у дан. Једни другима смо ослонац када је тешко и заједно се радујемо када Србија направи добар резултат у било којој области, било чијом заслугом. Нема предаха нити опуштања, подразумева се да радимо и увече и током викенда.”

4. Шта планира да ради када заврши мандат или гдје види себе за 10 година?

“У овом тренутку размишљам само и искључиво о послу који радим. Размишљам о томе где ће Србија бити, и како ће изгледати за 10 година, а не где ћу ја бити... Ја сам имала успешну каријеру пре уласка у Владу, имам иза себе резултате и имам чему да се вратим. Растерећена сам размишљања о томе где ја идем после и то ми даје простор да се посветим само овом послу. Свакога дана себе питам шта ћемо данас урадити за грађане Србије.”

5. По чему би вољела да остане упамћена?

“Волела бих да допринесем модернизацији земље, да дам основу за један другачији раст и развој Србије и имиџ Србије као земље паметних, иновативних, сналажљивих и креативних људи. Волела бих такође да пробам да допринесем укупном дијалогу у нашем друштву - да покажем да то што се неко не слаже са мном не значи да ми је непријатељ, да смањимо поларизацију у друштву. Желим да помогнем да митове оставимо у прошлости и почнемо да стварамо будућност, данас.”

6. Шта воли да чита?

“Омиљени писац ми је Салман Ружди, а јако волим да читам и историјске књиге и биографије људи који су на један или други начин оставили неки траг у историји човечанства. Мислим да се из њих највише учи јер ниједан роман не може да буде занимљивији од правог живота.”

7. Како се опушта/одмара и носи са проблемима и стресом?

“Опуштам се тако што макар за тренутак нисам председник Владе - дакле, са Милицом, у нашем дому, са наша два пса. Такође с остатком породице и мојим пријатељима. У кувању, шалама на свој рачун и њиховим шалама на мој рачун - делује да то све нас у овом тренутку највише забавља. То ми је једини одмор, највише волим да проводим време са њима. Милица, породица и пријатељи ме држе с обе ноге на земљи и враћају у реалност.”

8. Ко је најзанимљивија особа, тј. особа која је на њу оставила најјачи утисак од како је премијерка?

“Једна од лепих страна овог посла је што упознајете велики број занимљивих људи, светских лидера, али и спортиста, уметника, научника... никада, нпр. нисам мислила да ћу упознати Џозефа Стиглица, добитника Нобелове награде из економије, а са њим сам имала један од најпријатнијих и најзанимљивијих разговора и дискусију о тиме како Србија треба да трансформише своју економију и како регион може променити своју перспективу...”

9. Нека анегдота...

“Ево још једне добре ствари када сте премијер - када смо били на Берлинском самиту у Лондону, због обавеза и састанака нисам никако могла да стигнем да погледам изложбу о Фриди Кало у Викторија & Алберт музеју. Енглези су били стварно одлични домаћини, па су омогућили Милици, мени и мојој саветници за медије да одемо касно увече, после мојих састанака, када је музеј био затворен, да погледамо изложбу. То је било стварно незаборавно и посебно искуство.”

10. Ко је/шта је инспирише?

“Борци. Испричаћу вам једну причу коју сам чула у вези с програмом преквалификација који смо покренули да бисмо људима дали шансу да промене свој живот. Човек од педесетак година који никакве везе са ИТ-јем није имао пријавио се за преквалификације. Положио је све тестове и био изабран. Завршио је успешно курс и са још четворо полазника направио нови софтвер који планирају да продају. Други полазник је направио паузу јер је имао операцију на срцу, након које је наставио и завршио програм преквалификација. Инспиришу ме људи који се боре, који не одустају ни кад је најтеже. Људи који на живот гледају као на шансу да свакога дана проживе један вредан дан.”

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана