Чињенице које ће вас “изути из ципела”

nezavisne.com
Чињенице које ће вас “изути из ципела”

Ципеле са штиклом прво су носили мушкарци.

Приликом јахања коња биле су им неопходне ципеле с мањом потпетицом како им нога не би испала из узенгија. С обзиром на то да је посједовање коња уједно био статусни симбол, ципеле са штиклом носили су само они из виших друштвених кругова.

Ципеле с високим ђоном

Ципеле с равним, високим ђоном прво су се појавиле у Античкој Грчкој за потребе играња представа јер су костими били изузетно важни - глумци чије су улоге у представама биле трагичне обували су ципеле с високим ђоном како би се уздигли и показали супериорност у односу комичне ликове, који су представе играли у чарапама.

Луботинов црвени ђон

Чувене Лубутинове ципеле с црвеним ђоном дјелом су инспирисане цртежом “Flowers” Ендија Ворхола. Када је стигао прототип ципела по узору на цртеж, Лубутин је био задовољан, али није могао да се отме утиску да је цртеж ипак јачи. У том тренутку је видио своју асистенткињу како лакира нокте црвеним лаком, узео је њен лак и њиме префарбао ђон на ципелама.

За мокасине захвалите Одри Хепберн

Гламурозна Одри Хепберн успјела је у томе да мокасине на женама изгледају једнако добро као и на мушкарцима. Заслуге за популаризацију мокасина иду управо овој глумици, која их је носила 1957. године у филму “Фуннy Фаце”.

Ципеле с платформом настале из потребе

Због економских санкција у Италији током четрдесетих година прошлог вијека произвођач ципела Салваторе Ферагамо више није могао да увози челик за прављење традиционалних ципела са штиклом.

Експериментисао је с комадима плута, лијепио, фиксирао и дотјеривао, све док простор гдје је требало да буде штикла није био потпуно попуњен плутом. Након само неколико недјеља у продаји, ципеле с платформом постале су невјероватно популарне.

  •  Прије 4.000 година прве ципеле су направљене од парчета сирове коже, а штитиле су стопало од топлоте и хладноће.
  • Чак 72 одсто жена носи ципеле на штиклу, а 43 одсто током живота макар једанпут повриједи стопало током ношења истих.
  • У просјеку, свака жена годишње купи четири пара обуће.
  • Црвене ципеле које је Џуди Гарланд 1939. године носила у филму “Чаробњак из Оза” најскупље су ципеле икада продате на аукцији за невјероватних 665.000 долара.
  • Сматра се да су стилето ципеле проналазак Салватореа Ферагама. Он се прославио када је овакве ципеле опточене црвеним кристалима направио за Мерилин Монро крајем педесетих година.
  • 97 одсто жена сматра да никада нису упале у финансијски проблем због тога што су се поновиле новим паром ципела.
  • Патике су настале у Америци 1916. године.
  • Прва чизма за жену је дизајнирана за краљицу Викторију 1840. године.
  • Готово 88 одсто жена макар једном купи ципеле које су за број мање само зато што су “биле лијепе”.
  • Све до 18. вијека постојале су идентичне ципеле за лијеву и десну ногу.
  • Сматра се да је најбоље вријеме за куповину ципела подне, а не јутро. Научници су доказали да се стопало минимално увећа током каснијих поподневних сати те је управо то и разлог.

Марија Антоанета је имала 500 пари ципела.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана