Armored Modular Vehicle АМВ Патрија - Моћни фински оклопњак

Горан Ајдер
Armored Modular Vehicle АМВ Патрија - Моћни фински оклопњак

Обично када се спомене Финска мало ко ће да помисли на неки производ из Финске, а поготово када се ради о крупним стварима као што је вишенамјенско оклопно возило. Управо такво возило је направила Финска под називом “патрија”.

То је сасвим ново оклопно возило које има могућност комбиновања, односно возило је модуларно са другом врстом оружја, што у преводу значи да ако возило “патрија” има митраљез калибра 7,62 мм, може врло лако по потреби и за кратко вријеме замијенити митраљез другим, снажнијим оружјем, које се монтира на возило, на примјер противтенковски топ калибра до 120 мм и та варијанта возила носи назив “патрија НЕМО”. Излазак “патрије” на свјетску сцену изазвао је велико интересовање других земаља.

“Патрија” се може поредити са српским оклопним возилом овакве намјене под називом “лазар”. Међутим, проблеми за “лазара” настају кад је у питању продаја, зато што “лазар”, осим основног наоружања, нема могућност уградње противтенковског топа као што има “патрија”. Управо ова чињеница умањује вриједност “лазара”, иако је ријеч о врхунском борбено-оклопном возилу, па се из тог разлога многе земље одлучују за набавку “патрије”, а не “лазара”. У ову врсту возила може се сврстати и врхунско италијанско оклопно возило “Centauro”, које такође има противтенковски топ калибра 105 мм, изузетно је моћан, тако да се користи у разним војним операцијама широм свијета, а и доказао се као респектабилно оклопно возило које је убица тенкова.

“Патрија” се управо због ове чињенице ставља испред “лазара”, а постоје неке индиције да ће у скорије вријеме Србија покушати да направи овакво возило које би могло да има моћан противтенковски топ. Ова возила се праве зато што су много јефтинија од тенкова, а ватрена моћ им је скоро па изједначена. “Патрија” је управо због те чињенице освојила тржиште широм свијета,  а штета ће бити велика уколико и Србија не реализује могућност уградње противтенковског топа.

Одговор на ово можда је тај што српска војска има много тенкова, па им нису потребна оваква возила. Међутим, изузетно оклопно возило као “лазар” заслужује максималну искоришћеност и употребу која би била у самом врху. “Патрија” може да има монтиран и минобацачки систем АМОС, који се састоји од два топа калибра 120 мм и који могу истовремено дјеловати. Максимална брзина паљбе топова је 26 пројектила у минуту, док је максималан домет до 10 километара.

“Патрија” је доласком на свјетску сцену показала и доказала да се може носити са најсложенијим борбеним задацима, као што је био рат у Авганистану, гдје је показала изузетну безбједност и сигурност. Из константних напада и жестоких борби против талибана “патрија” је излазила готово неоштећена, а камоли уништена. “Патрија” је вишенамјенско борбено оклопно возило погона 8x8 или 6x6, прототип овог возила је произведен 2001, године, док су прва возила финској војсци испоручена 2003, а серијска производња започела је 2004. године. Главна предност “патрије” је модуларни дизајн који возилу омогућава уградњу различитог оружја, сензора, као и комуникацијских система. Дизајн возила “патрија” направљен је за различите врсте оклопњака, прије свега борбене, верзије за борбену подршку с минобацачем великог калибра и топовским системом, комуникацијска варијанта и медицинско-санитетска верзија.

“Патрија” се одликује врло добром подном и другом заштитом од укопаних мина тежине до 10 килограма експлозива. Основна заштита на возилу је оклоп који се састоји од заварених плоча, што му пружа заштиту од метака калибра 7,62 мм и на свим дијеловима возила, док новија верзија “патрије” има вишеслојни оклоп који возилу и посади пружа доста већу заштиту од хомогеног челичног оклопа. Неке верзије “патрије” имају уграђен активни систем заштите, који уз помоћ радара има скоро милиметарску прецизност да открива пријетеће пројектиле и уништава их.

“Патрија” има и амфибијску способност, може да пређе водену препреку до 1,5 м, за шта су заслужна два уграђена пропелера који се налазе на задњем дјелу возила. “Патрија” може да понесе до 10 тона терета. Гуме су опремљене уређајем “run-flat”, који омогућава возилу безбједну вожњу уколико их погоди метак.

 

Технички подаци

- три члана посаде 

- транспорт 8-12 војника

- тежина 27 тона

- дужина 7,7 м

- ширина 2,8 м

- висина 2,3 м

- домет са пуним резервоарима до 800 километара

- наоружање: противтенковски топ калибра 105 мм, двоцијевни топ калибра 120 мм, или митраљез калибра 7,62 мм

- максимална брзина возила 100 км/сат на асфалту, 60 км/сат ван асфалта, у води брзина 10 км/сат

 

Горан Ајдер, војни аналитичар

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана