Александра Иванковић, дизајнерка: Zmijanje.design културно насљеђе прилагођава савременом човјеку

Александра Маџар
Александра Иванковић, дизајнерка: Zmijanje.design културно насљеђе прилагођава савременом човјеку

“Имагинариум” студио из Бањалуке настао је као спој есенцијалне потребе за стварањем и сплета непредвидљивих животних околности.

У неком тренутку живота човјек се нађе на прекретници гдје мора да бира или да се потпуно преда и уклопи у постојеће оквире и формате, или да ризикује и вјерује оном унутрашњем гласу који најбоље зна шта су наше могућности и шта то покреће наше биће у пуној снази. Прихвативши ризик, свјесна могућности и прилика, одлучила сам се да отворим студио за “све што замислим”, одатле ““Имагинариум” . 

Овако је почела прича Александре Црнобрња-Иванковић, оснивача и дизајнера “Имагинариум” студија,  домаћег бренда висококвалитетне ручно израђене одјеће и модних додатака од потпуно природних материјала који указује на истинске вриједности кроз дизајн, угледајући се на традицију и потребе савременог друштва и појединца. До сада су се представили са три мање колекције, а ових дана и са првом озбиљнијом Zmijanje.design, коју је Александра сама креирала.

- Студио се бави дизајном и умјетношћу у општем смислу. Тренутно је нагласак на одјевним предметима, јер ми је лично то најближе, иако сам архитекта по струци. Замишљен је да постепеним развојем шири своју дјелатност на више области дизајна и примијењене умјетности, ангажујући сараднике са различитих поља дјеловања, од ликовњака, графичких и модних дизајнера, дизајнера намјештаја, архитеката, до аниматора, музичара, видеографа, плесача и слично – прича Александра.

Ово можда, додаје она, звучи као бућкуриш, међутим оно што се покушава истакнути је она једна нит која се прожима кроз сва поља људског дјеловања. 

- Свједоци смо успона машина и искоришћавања радне снаге широм свијета, гдје данас можете све јефтино да наручите са било које тачке Земљине кугле. Такође, покренула се нова струја креативаца, гдје организован, смислен и квалитетан људски рад је и те како на цијени. Ово отвара прилике и за нас који се боримо у нашим малим државама, познати по креативности и истрајном раду, што се вијековима искоришћавало, али данас у ери интернета и једноставних комуникација, цијели свијет постаје једно тржиште – наглашава дизајнерка.

 Дизајн је, сматра она, нешто што би требало да буде функционално, прије свега, а онда и лијепо.

- Људи често тежећи да импресионирају својим дизајном, заборављају основна начела. Нпр. ствари које радимо, треба да их радимо с љубављу, а не да хиперпродукујемо ради саме продукције, гдје се губи посвећеност, што је чест случај данас. Такође, заборављају се потребе људског бића, те се на уштрб истих користе јефтини, чак отровни, материјали и средства, кројеви који не дозвољавају слободу кретања, или пак промовишу кич и голотињу – прича Александра.

    Истинске вриједности у овим случајевима, истиче она, се постижу једноставно избором природног материјала, слободне форме и прекривањем тијела, јер то одијелу и јесте првобитна намјена.

- Човјек се одјећом прво штити од вањских елемената, а тек онда украшава. Ово је издашна тема вриједна филозофске расправе па је нећу даље ширити. Углавном не заборавите да ваше одијело уз ваше тијело говори све о вама до најситнијих детаља, шта сматрате вриједним, до тога какав сте човјек – наглашава она, а људе који носе “Имагинариум” комаде на себи описује као слободне, у најширем смислу те ријечи.

Посебну пажњу у овом разговору, посветиле смо с разлогом посљедњој колекцији, јер је Zmijanje.design увод у истоимени велики пројекат који се од маја активно спроводи у склопу студија. Он представља скуп различитих фактора који су сабрани резултирали да се активно почне размишљати како о савременом дизајну, тако и о дизајну прошлих времена.  - Zmijanje.design је пројекат којим ће се оформити интернет платформа за промоцију традиције и продају производа инспирисаних културним насљеђем области Змијања у најширем смислу. Не само змијањски вез, него и дух народа ових простора и те како може да инспирише ствараоца на дјело прожето овом идејом. Путем актуелних канала циљ је доћи до што већег броја публике, те је заинтересовати за идеје и дјела наших предака, које су и те како савремене, али недовољно и неефикасно, данас речено, промовисане – истиче Александра.

 Ово је, сматра она, директан узрок зашто више познајемо западну популарну културу него нашу основну.  - Наравно, живимо у свијету глобализације те се наше културно насљеђе треба прилагодити потребама савременог човјека. Резултат овога су производи који плијене својом јединственошћу, а уклапају се у стил живота једног функционалног човјека данашњег времена.     За ову колекцију су коришћени редом природни материјали, од вискозе, памука, свиле, вуне, а сама израда је ручна, гдје је сваки орнамент ручно осликан, штампан и извезен. На овај начин је уграђен људски елемент у сваки комад, што машине никада неће моћи надокнадити. Тренутно смо у припреми и мушке колекције са истом идејом – најавила је она.

Студио као подршка ствараоцима

 

Главна идеја је свакако сарадња са другим дизајнерима и умјетницима. Студио је платформа која служи као подршка ствараоцима. 

- Један примјер ове сарадње је и колекције Ехо, која је настала тако што је млада и смјела сликарка Исидора Бранковић осмислила и осликала вискозу, од које су се израдила четири одјевна предмета, која је на снимању опет она носила као модел. На овај начин смо представили нашу прву колекцију носиве умјетности. Ово је такође један од тренутних пројеката студија, а настао као одговор на тежак положај умјетника, како код нас, тако и у свијету. У склопу овог пројекта ћемо на исти начин сарађивати и са другим умјетницима – казала је Александра.

 

Креативни тим и успјешне сарадње

 

- У склопу студија тренутно дјелују три особе, поред мене, ту је још вишегодишња сарадница и изузетан стваралац Тајана Дедић-Старовић, фотографкиња и видеографкиња, Сњежана Шукало, као спољни сарадник, одлична у конструисању, кројењу, шивању и савјетовању – казала је Александра.

 

Посебно истиче сарадњу са, како каже, два невјероватна човјека, фотографом Александром Арсеновићем те шминкером, фризером и стилистом Костом Миљковићем. Са дивном Бањалучанком Сањом Матић, моделом свјетског гласа, су радили на кампањи за Zmijanje.design, а истиче и сарадњу са музичарком Наталијом Хаврленко. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана