Agusta A129 mangusta vrhunski helikopter sa italijanskom etiketom

Goran Ajder, vojni analitičar
Agusta A129 mangusta vrhunski helikopter sa italijanskom etiketom

Borbenim helikopterom "agusta A129 mangusta" Italijani su pokazali da mogu biti u samom vrhu liste zemalja koje su proizvele takvu vrstu oružja.

Konkurencija u ovom segmentu vojne industrije je izuzetno jaka. Rusija ima "Ka-50" i "Mi-28", SAD "AH-64" i "AH-1Z", Njemačka i Francuska "eurokopter tigar", Kina Z-19, Japan "OH-1 nindža", a Indija "HAL". U ovoj strahovito jakoj konkurenciji Italijani su bez imalo straha krenuli u proizvodnju svog borbenog helikoptera.

Razvoj "agusta A129 mangusta" započet je 1972. godine kada je italijanska vojska obavijestila Ministarstvo odbrane da im je potreban helikopter koji bi prvenstveno imao ulogu izviđanja i napada na tenkove. Prvobitno je planirano da ovaj helikopter bude razvijen u saradnji sa Zapadnom Njemačkom. Neslaganje u vezi sa konceptom ubrzo je stavilo tačku na mogućnost te saradnje i Italija je dalje nastavila sama.

Poslije dužeg i detaljnog osmišljavanja završni koncept usvojen je 1978. godine. Prvi uspješan let "agusta A129 mangusta" izveo je 1983. godine na oduševljenje italijanskog ratnog vazduhoplovstva, a ubrzo ulazi i u operativnu upotrebu.

Ovaj helikopter vizuelno najviše sliči američkom "AH-64" i laici skoro da ne mogu primijetiti razliku. Izlaskom na scenu ovaj helikopter je izazvao veliku pažnju i interesovanje, a neke zemlje su bile toliko oduševljene da su ponudile Italiji kooperaciju i ugrađivanje njihovih komponenti koje bi dodatno podigle njegov kvalitet. Takvu vrstu saradnje nudili su Velika Britanija, Holandija i Španija. Poseban naglasak pri izmjeni komponenti bio je na jačem motoru, novom sistemu rotora i moćnijem naoružanju.

To međutim nije išlo u prilog SAD koje nisu željele ni da pomisle da Italijani razviju bolji borbeni helikopter od njihovih. Američki pritisak urodio je plodom 1990. godine kada se Holandija i Velika Britanija povlače iz zajedničkog projekta sa Italijanima čiji je cilj bila izrada robusnije verzije "agusta A129 mangusta". U zamjenu za taj potez ove dvije zemlje dobijaju "apače" po izuzetno povoljnim cijenama.

Italijani su ponovo nastavili svojim putem i izradili nekoliko verzija među kojima je najpoznatija "A129I" namijenjena za izvoz. Originalni motor je zamijenjen snažnijim britanskog proizvođača "Rols Rojsa", a ugrađen je i novi sistem za elektronsko ratovanje. Ova verzija se pokazala toliko dobro da su nove komponente ugrađene i u helikoptere namijenjene italijanskoj vojsci i dobilo se još robusniji helikopter pod nazivom "AV129".

Interesovanje za ovaj helikopter pokazala je i Australija, ali se na kraju ipak odlučila za "eurokopter tigar". Italiji poslije tog propalog posla ruku pruža Turska koja otkupljuje licencu da bi mogla proizvesti svoj borbeni helikopter "T129".

"Agusta A129 mangusta" je izuzetan borbeni helikopter koji posjeduje skoro sve osobine najboljih ruskih i američkih helikoptera. Upravljanje ovim helikopterom je olakšano jer je integrisanjem kompjuterskih sistema pilotu maksimalno olakšan posao. Isto je urađeno i sa oružjem koje je automatizovano i posada sve prati i kontroliše putem računara. "Agusta A129 mangusta" ima mogućnost da podijeli svoju bazu podatka o metama sa koalicionim helikopterima i avionima koji se nalaze u njegovoj blizini.

Trup je izuzetno zaštićen, kao i lopatice rotora koje mogu da izdrže paljbu lakog oružja. Staklo na kokpitu u kojem pilot i strijelac sjede jedan iza drugog je ojačano, a zahvaljujući modernoj opremi borbene misije i zadatke mogu obavljati i danju i noću, ali i u lošim vremenskim uslovima.

Italijani konstantno rade na modernizaciji i unapređenju ovog helikoptera. Njegova namjena bila bi moguća i u drugim ulogama osim vojne, ali je za to ipak potrebna ozbiljnija transformacija.

Karakteristike

Posada: pilot i strijelac

Dužina: 12,28 metara

Prečnik rotora: 11,90 metara

Visina: 3,35 metara

Masa praznog helikoptera: 2.530 kilograma

Maksimalna masa pri polijetanju: 4.600 kilograma

Maksimalna brzina: 278 kilometara na čas

Naoružanje:  top sa tri cijevi M197 kalibra 20 milimetara, protivtenkovski projektili vazduh-zemlja i protivavionski projektili vazduh-vazduh

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana