Za špijune Mosada nema najskrivenijih tajni

Glas Srpske
Za špijune Mosada nema najskrivenijih tajni

Jerusalim - Dramatično pokazivanje dokumenata o navodnom iranskom vojnom nuklearnom programu, rijedak je slučaj da izraelske vlasti izlaze u javnost sa operacijama svoje obavještajne agencije Mosad.

Time se šalje poruka da izraelski špijuni mogu da se domognu iranskih najskrivenijih tajni, navodi AP i dodaje da se smatra da Mosad stoji iza nekih od najodvažnijih tajnih operacija u prošlom vijeku. Samo neke od njih su izbile na svjetlo dana i to često poslije više godina. Stručnjaci iz oblasti tajnih službi i špijunaže smatraju izraelsku agenciju među najjačim u svijetu.

Izrael tipično oklijeva da objavi podvige svojih obavještajnih službi, u strahu da bi mogao da otkrije njihove izvore ili da podrije misteriju koja ih okružuje.

AP konstatuje da su akcije Mosada češće postajale poznate onda kada bi stvari ispale loše, nego obratno.

Među najpoznatijim uspjesima su hvatanje naciste Adolfa Ajhmana u Argentini 1960. godine, koji je kasnije osuđen na smrt zbog svoje uloge u holokaustu.

Jedan od najvećih uspjeha bio je ubacivanje čovjeka Mosada u najviše redove sirijskog rukovodstva. Izraelac Eli Koen uspio je da uspostavi bliske kontakte sa političkom i vojnom hijerarhijom Sirije u ranim šezdesetim godinama prošlog vijeka i da postane glavni savjetnik sirijskog ministra odbrane. Iako je "provaljen" 1965. godine, tajne do kojih je na tom položaju došao pomogle su brzu pobjedu Izraela u ratu 1967. godine.

Zatim, Mosadovi ljudi su u Italiji uhvatili Izraelca Mordehaja Vanunua, koji je 1986. godine britanskoj štampi odao detalje i fotografije izraelskog programa nuklearnog oružja. Vanunu je u zatvoru proveo 18 godina.

Vjeruje se da je Mosad odgovoran i za niz ubistava palestinskih militanata širom svijeta.

Mosad je, takođe, odgovoran za ubistvo nekoliko iranskih naučnika koji su radili na nuklearnom programu, kao i za ubistvo Imada Mugnijea, komandanta libanskog Hezbolaha.

Poslije ubistva izraelskih sportista na Olimpijadi u Minhenu, u Mosadu je formirana specijalna jedinica da kazni odgovorne iz palestinske grupe "Crni septembar".

Izraelski agenti su ih progonili širom svijeta, sve dok Mosad nije napravio svoj prvi veliki fijasko: ubili su pogrešnog čovjeka - marokanskog kelnera u Norveškoj, a agentima je suđeno.

Za Mosad je vezan još jedan fijasko, kada su njegovi agenti 1997. pokušali da u Amanu ubiju tadašnjeg lidera Hamasa Haleda Mašala. U Jordan su ušli sa lažnim kanadskim pasošem i otrovali ga, ali su brzo uhvaćeni. Jordanski kralj je zaprijetio napuštanjem mirovnog sporazuma ako Mašal umre, pa su iz Izraela poslali protivotrov, a agenti su pušteni.

Tadašnji šef Mosada Deni Jatom je posle toga podnio ostavku. Novi Zeland je 2004. godine na kratko prekinuo odnose sa Izraelom nakon što je uhvatio dva agenta Mosada da pokušavaju da se lažnim papirima domognu novozelandskog pasoša.

Ubistvo u hotelu

Mosad smatraju odgovornim za ubistvo visokog operativca Hamasa, Mahmuda al Mabhua, izvedeno 2010. u hotelskoj sobi u Dubaiju. To ubistvo je privuklo međunarodnu pažnju jer su mnogi od agenata snimani bezbjednosnim kamerama i optuženi za posjedovanje lažnih pasoša.

Iako Izrael nikada nije priznao da su to izveli njegovi ljudi, fotografije 26 osumnjičenih sa njihovim lažnim imenima odmah su stavljene na listu Interpola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana