За шпијуне Мосада нема најскривенијих тајни

Глас Српске
За шпијуне Мосада нема најскривенијих тајни

Јерусалим - Драматично показивање докумената о наводном иранском војном нуклеарном програму, риједак је случај да израелске власти излазе у јавност са операцијама своје обавјештајне агенције Мосад.

Тиме се шаље порука да израелски шпијуни могу да се домогну иранских најскривенијих тајни, наводи АП и додаје да се сматра да Мосад стоји иза неких од најодважнијих тајних операција у прошлом вијеку. Само неке од њих су избиле на свјетло дана и то често послије више година. Стручњаци из области тајних служби и шпијунаже сматрају израелску агенцију међу најјачим у свијету.

Израел типично оклијева да објави подвиге својих обавјештајних служби, у страху да би могао да открије њихове изворе или да подрије мистерију која их окружује.

АП констатује да су акције Мосада чешће постајале познате онда када би ствари испале лоше, него обратно.

Међу најпознатијим успјесима су хватање нацисте Адолфа Ајхмана у Аргентини 1960. године, који је касније осуђен на смрт због своје улоге у холокаусту.

Један од највећих успјеха био је убацивање човјека Мосада у највише редове сиријског руководства. Израелац Ели Коен успио је да успостави блиске контакте са политичком и војном хијерархијом Сирије у раним шездесетим годинама прошлог вијека и да постане главни савјетник сиријског министра одбране. Иако је "проваљен" 1965. године, тајне до којих је на том положају дошао помогле су брзу побједу Израела у рату 1967. године.

Затим, Мосадови људи су у Италији ухватили Израелца Мордехаја Ванунуа, који је 1986. године британској штампи одао детаље и фотографије израелског програма нуклеарног оружја. Вануну је у затвору провео 18 година.

Вјерује се да је Мосад одговоран и за низ убистава палестинских милитаната широм свијета.

Мосад је, такође, одговоран за убиство неколико иранских научника који су радили на нуклеарном програму, као и за убиство Имада Мугнијеа, команданта либанског Хезболаха.

Послије убиства израелских спортиста на Олимпијади у Минхену, у Мосаду је формирана специјална јединица да казни одговорне из палестинске групе "Црни септембар".

Израелски агенти су их прогонили широм свијета, све док Мосад није направио свој први велики фијаско: убили су погрешног човјека - мароканског келнера у Норвешкој, а агентима је суђено.

За Мосад је везан још један фијаско, када су његови агенти 1997. покушали да у Аману убију тадашњег лидера Хамаса Халеда Машала. У Јордан су ушли са лажним канадским пасошем и отровали га, али су брзо ухваћени. Јордански краљ је запријетио напуштањем мировног споразума ако Машал умре, па су из Израела послали противотров, а агенти су пуштени.

Тадашњи шеф Мосада Дени Јатом је после тога поднио оставку. Нови Зеланд је 2004. године на кратко прекинуо односе са Израелом након што је ухватио два агента Мосада да покушавају да се лажним папирима домогну новозеландског пасоша.

Убиство у хотелу

Мосад сматрају одговорним за убиство високог оперативца Хамаса, Махмуда ал Мабхуа, изведено 2010. у хотелској соби у Дубаију. То убиство је привукло међународну пажњу јер су многи од агената снимани безбједносним камерама и оптужени за посједовање лажних пасоша.

Иако Израел никада није признао да су то извели његови људи, фотографије 26 осумњичених са њиховим лажним именима одмах су стављене на листу Интерпола.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана