Промјена климе повећава број гладних

Агенције
Промјена климе повећава број гладних

Женева - Службеници Свјетског програм за храну (СПХ) Уједињених нација упозоравају да ће климатске промјене оставити разоран ефекат на пољопривреду и способност људи да се прехране.

Свјетски медији преносе да ова хуманитарна организација УН предвиђа да ће доћи до огромног пораста глади у свијету ако не буду предузети кораци да буде успорено глобално загријавање.

Представници Свјетског програма за храну упозоравају да ратни сукоби у свијету и природне непогоде угрожавају напредак који је остварен у смањењу глади у свијету.

Наведено је да су први пут у више деценија службеници овог хуманитарног програма објавили да је број људи у свијету погођених хроничном несташицом хране порастао, пошто је ове године забиљежен 821 милион гладних, за 11 милиона људи више него претходне године.

Медији су пренијели ријечи шефа Свјетског програма за храну, Одјељење смањење ризика од природних непогода Жерноа Лаганда да се број природних катастрофа више него удвостручио од почетка деведесетих година прошлог вијека и да због екстремних временских прилика све више људи мора да бјежи из својих кућа, што доводи до још веће глади.

- Ситуација ће бит додатно погоршана како глобалне температуре буду расле. Наша је пројекција да ћемо, уз загријавање од два степена у свијету имати око 189 милиона људи више чије снабдијевање храном није стабилно и извјесно. А ако свјет буде топлији за четири степена, што је могуће ако не буде предузета никаква акција, ријеч је о милијарди људи више. Зато постоји веома, веома убједљив аргумент за рану и одлучну климатску акцију - сматра Лаганда.

Наведено је да подаци овогодишњег извјештаја о снабдијевању храном у свјету, који је сачинило шест водећих агенција УН, показује да највећи губици и оштећења у системима снабдијевања храном потичу због суше и да се већина тих катастрофалних промјена догодила у Африци.

Успорени тренд

Жерно Лаганда истиче да број људи који трпе глад због суше изазване климатским промјенама посебно расте у Африци и Латинској Америци.

- Донедавно смо имали напредак у Азији, који је довео до смањења броја гладних, али је тај тренд појачаном индустријализацијом и емисијом штетних гасова сада примјетно успорен - казао је Лаганда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана