О, не! Ближи се крај свијета! VIDEO

Агенције
О, не! Ближи се крај свијета! VIDEO

Велики округли комад леда који се формирао на реци Присампскот у америчкој држави Мејн навео је неке грађане да помисле да је то траг који је оставио ванземаљски брод.

Ен-Би-Си њуз наводи да ипак није ријеч о ванземаљским активностима већ о природној појави.

 

Наиме, комад леда који се простире на мало мање од 100 метара и окреће се супротно од смјера кретања казаљке на сату само је залеђени дио реке који се откинуо и који је због сталног ударања о обалу задобио облик диска.

Диск је примјећен на поменутој ријеци која се налази у Вестбруку, предграђу Портланда, у којем живи око 17.500 људи.

"О, не! Ближи се крај свијета", написао је један од грађана на Фејсбуку коментаришући творевину на ријеци.

Хидролог Националног центра за атмосферска истраживања у Колораду Итан Гатмен казао је да тај ледени диск може да настане услијед откидања једног блока леда на ријеци који тако пада под утицај ријечне струје.

"То овом леденом блоку даје циркуларни замах, зато што испод њега са једне стране вода тече брже, а са друге можда тече спорије или чак у супротном смјеру", казао је Гатмен и додао да пошто се тако креће ударајући о обалу, временом долази до формирања скоро перфектног циркуларног облика.

Исти овакав феномен забиљежен је и у другим подручјима у САД, али и широм свијета. Таква појава виђена је у Мичигену и Севјерној Дакоти.

"Вјерујем да се ово догађа много чешће него што мислимо, али је релативно неуобичајено видјети овакву форму усред града", казао је Гатмен и додао да је ледени диск у Мејну један од највећих које је икада видио.

Према његовим рјечима, временом ће се диск распасти на комаде који ће се истопити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана