Наслиједници коначно ушли у траг вриједном дјелу које су отели нацисти

Танјуг
Наслиједници коначно ушли у траг вриједном дјелу које су отели нацисти

Наслиједници јеврејског колекционара поднијели су званичан захтјев да им се врати слика из музеја у Тексасу која је позајмљена Њемачкој, а коју су њиховој породици украли нацисти, пише њемачки Билд.

Њемачки дневник пренио је да непознати насљедници тврде да су власници слике “Регате у Венецији” из 1903/04, која је тренутно изложена у музеју Барберини у центру Потсдама, у близини Берлина, а позајмљена је из Музеја лијепих уметности у Хјустону, у Тексасу, преноси АП.

Слика је првобитно припадала француском колекционару јеврејског поријекла Гастону Левију, али су је нацисти отели 1940. године, рекао је адвокат породице Кристоф Парч.

“Моји клијенти су тек сада упознати са постојањем слике за којом већ дуже трагају и захтијевају да им буде враћена”, изјавио је он за АП.

Адвокат је рекао да породица живи у Европи, али није желио да их даље идентификује.

Државни суд у Потсдаму дао је музеју Барберини рок до слиједеће недиеље како би одговорио на захтјеве његових клијената, каже Парч.

Суд је потврдио да је добио захтјев за повратак слике од стране двоје људи које није даље идентификовао, преноси агенција.

Из музеја Барберини кажу да су у контакту са музејем у Хјустону и да два музеја “виде утврђивање легитимног власника као хитну обавезу.”

Након рата слика се појавила у Сједињеним Државама, гдје је 1958. донирана музеју у Хјустону, саопштио је музеј Барберини.

“Питање поријекла је посебно важно јер је Крос умјетник чији је рад заборављен у Немачкој због тога што су нацисти конфисковали његова дјела”, наводи се у саопштењу музеја.

Овај импресионистички рад је осликан уљем на платну у стилу поинтилизма и приказује неколико гондола на води и обрисе Венеције у позадини, наводи агенција и преноси да Музеј лијепих умјетности у Хјустону није за сада имао коментар у вези с овим случајем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана